Ministeri ei voi toimia korppikotkana

TS/Tuula Heinilä<br />"Valtiovarainministerinä toimiessaan Sauli Niinistö toimii vain ja ainoastaan Suomen valtion valtiovarainminsterinä; ei suinkaan vaalipiirinsä lähettämänä korppikotkana, jonka tarkoituksena on nokkia muhkeimmat lihapalat omaan pesäänsä vietäväksi", kirjoittaja huomauttaa.
TS/Tuula Heinilä
"Valtiovarainministerinä toimiessaan Sauli Niinistö toimii vain ja ainoastaan Suomen valtion valtiovarainminsterinä; ei suinkaan vaalipiirinsä lähettämänä korppikotkana, jonka tarkoituksena on nokkia muhkeimmat lihapalat omaan pesäänsä vietäväksi", kirjoittaja huomauttaa.

Hyvä Janne Aso, kritisoit kirjoituksessasi (TS 5.9.) valtiovarainministeri ja kansanedustaja Sauli Niinistön poliittisia toimia ja eritoten sitä, miten hän ei "Helsingin herraksi" päästyään enää tuekaan tarpeeksi oman vaalipiirinsä rakennushankkeita.

Esittämäsi tukimarkat olivat epäilemättä summiltaan oikeita, eikä tämän vastineen tarkoitus ole kohdistua niihin, vaan kirjoituksesi punaiseen lankaan, jonka mukaan Sauli Niinistö ei enää seisokaan äänestäjiensä takana "Helsingin herraksi" päästyään.

Jo pelkkä lähtökohta tälle ajatukselle on perustuslain vastainen. Suomen poliittisessa järjestelmässä (ja lainsäädännössä) vallitsee nimenomaan imperatiivisen mandaatin kielto, ts. kansanedustajan ei tarvitse sitoutua pitämään antamiaan lupauksia; tällöinhän hän ei voisi toimia päätöksiä tehdessään omaan vapaan tahtonsa mukaisesti, joka niin ikään olisi ristiriidassa lainsäädännön kanssa.

Toinen huomionarvoinen seikka on, että valtiovarainministerinä toimiessaan Sauli Niinistö toimii vain ja ainoastaan Suomen valtion valtiovarainminsterinä; ei suinkaan vaalipiirinsä lähettämänä korppikotkana, jonka tarkoituksena on nokkia muhkeimmat lihapalat omaan pesäänsä vietäväksi.

Esittämäsi hankkeisiin myönnetyt määrärahat ja lähivuosina toteuttamistaan vielä odottamaan jäävät hankkeet ovat kontekstista (l. Suomen valtion rakennushankkeiden kokonaismäärästä) irti repäistyinä vääristeleviä; valtiovarainministerin virassahan ensisijaista on koko maan rakennushankkeiden kiireysjärjestykseen asettaminen, ei oman vaalipiirin vatsan lihottaminen niin kuin jotkut kunnallispoliitikot tuntuvat asian käsittävän.

Valtakunnanpolitiikka on pidettävä lähtökohtaisesti irti kunnallispolitiikasta. Eihän siitäkään tulisi mitään, että valtioneuvostossa istuisi joukko nurkkapatriootteja, jotka eri aloja edustavina yrittäisivät ainoastaan kahmia omalle vaalipiirilleen mahdollisimman paljon ja jättää muille mahdollisimman vähän. Tietysti tällaistakin voi tapahtua, mutta se tulkittaisiin pikemminkin virkamiesetiikan vastaiseksi kuin sen hengen mukaiseksi toiminnaksi.

Sitä paitsi, Sauli Niinistö tuntee kunnallispolitiikan ja kunnallispoliitikot. Hänhän vaihtoi vaalipiiriäkin tässä hiljattain.

Teemu P. Peltola (sit.)
valt.yo.