Miljoona liian pieni
raha Turulle

Luin tyrmistyneenä viime maanantain lehdestä, että Turku ei aio hakea valtion rahoitusavustusta kunnille, koska "muutama miljoona ei sen budjettiongelmia ratkaisisi, eikä enempää ole saatavissa".

Naapurikunnat Kaarina, Piikkiö, Lieto, Vahto ja Parainen ovat tätä avustusta hakeneet ja uskovat saavansa sitä useita miljoonia. Kuitenkin em. kunnissa työttömyys ei ole lähelläkään Turun lukemia, jotka ovat maan korkeimpia. Siitä huolimatta Turku rahapulassaan on vain vähentänyt tukityöllistämistä, mikä yhä pahentaa työttömien ongelmia.

Näiden miljoonien avulla Turku voisi esimerkiksi haudata toistaiseksi suunnitellut terveyskeskuskäyntimaksut, joiden arvioidaan tuottavan kuusi miljoonaa. Toisaalta, jos terveyskeskusmaksua ei tulekaan, uhataan työvoimakustannuksista säästää terveyskeskuksia sulkemalla.

Kaikki varmasti tiedämme, kuinka suuria vaikeuksia kaikkein heikoimmassa asemassa oleville jo satojentuhansienkin säästöt sosiaali- ja terveyspalveluissa aiheuttavat, mutta sitten kun miljoonia markkoja ilmaista rahaa valtiolta olisi saatavilla, Turku ei viitsi niitä edes hakea!

Uskon, että kaikki ne kaupungin työntekijät, jotka toimivat esim. vanhustenhoidossa ja mielenterveyspalveluissa, ja päivittäin törmäävät resurssipulaan - tai yrittävät väkisin keksiä muutamien tuhansien markkojen, joskus surkuhupaisiakin, säästöjä - eivät millään voi ymmärtää tällaista ajattelua, että miljoona on pieni raha.

Nähkäämme puut metsältä