Ihmisoikeus lujilla

Suomessa on hyväksytty, että pätkätyötkin lasketaan eläkkeeseen oikeuttaviksi, mutta eduskunnassa päin vastoin joku lainvalmistelija on keksinyt sellaisen sloganin, että 1.1.1999 alkaen ei työsuhteiden välissä saa olla päivänkään katkoa. Siitä on tehty jopa virallinen asetus.

Tämä eduskunnan kapulakielinen ilmaus "katkos" tarkoittaa suomeksi sanottuna työttömyyttä. Siis yhden päivän työttömyys on siten kriminalisoitu, että jopa yhden päivän tähden ammatillisen eläkeiän valinta raukeaa, ja ko. henkilön eläkeikä nousee yhden vaivaisen päivän takia 5-10 vuotta eli 1826-3652 päivää. Se päivä voi olla jopa kesäloma-aikaan - ei siis työnantajaltakaan pois.

Kansanedustajista taas sanotaan, että puolet heidän ajastaan kuluu lainsäädännössä ja puolet ajasta sen selittämiseen, miten niitä typeriä säädöksiä voitaisiin kiertää. Minusta olisi viisaampaa käyttää edes hiukan järkeä jo lainsäädäntövaiheessa.

Miten ihmeessä Suomen eduskunnan oikeamielisyys voi vaatia yhden päivän työttömyydestä 1826 päivästä 3652 päivään eläkeiän nostoa tai valtavaa eläkeprosenttien leikkausta.

Ihmisoikeuksien julistuksessa toisaalta sanotaan, ettei ketään saa kohdella julmalla, epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla. Minusta tällainen kohtelu on sekä julmaa että täysin epäinhimillistä. Yllä mainituilla "kieroudella" säästetään lopultakin niin älyttömän vähän rahaa, ettei eduskunnan kannattaisi sen takia oikeudenmukaisuudestaan tinkiä.

Arto Luoma