Normaali perhe-elämä tarjoaa
lapselle riittävästi virikkeitä

Nyt kun eduskunnassa hieman asetettiin kyseenalaiseksi subjektiivinen oikeus kunnalliseen päivähoitoon tarpeesta riippumatta, repeää keskustelu siitä kenen oikeuksia taas poljetaan.

Usein kirjoituksissa vedotaan lasten viriketoimintaan. Tuo viriketoiminta tuntuu olevan jotain sellaista mitä kotoa ei löydy. Sitä on vain maksullisessa kokopäivähoidossa. Näin meidät vanhemmat on ainakin saatu vakuuteltua.

Uskallan kuitenkin väittää toisin. Mielestäni normaali perhe-elämä päivittäisine askareineen (lapsethan osallistuvat mielellään), puistokäynteineen, lukemisineen, ym. on täysin riittävää viriketoimintaa ainakin alle kolmevuotiaille lapsille. Yli kolmevuotiaita voikin jo sitten kuljettaa kerhoihin, muskariin, uimaan tai melkein mihin vaan mihin lapsen ja omat rahkeet riittävät. Rahaa kuluu tietysti jonkin verran, mutta eihän kunnallinen päivähoitokaan ole ilmaista.

Lapsen paras on aina se minkä tulisi ratkaista eikä vanhempien mukavuudenhalu. Viimeksi mainittua mielestäni edustaa se vallalle tullut käytäntö, että äitiyslomalle jäätäessä pidetään isosiskot ja -veljet muualla hoidossa ja äiti omistautuu vain uudelle tulokkaalle. Sisaruuteen kasvetaan vain iltaisin ja viikonloppuisin.

Työttömät ovat hieman eri asemassa. He toki tarvitsevat lapsenhoitoa ainakin jonkin verran hoitaessaan työnhakuun liittyviä asioita, mutta eikö tässäkin voisi käyttää harkintaa ja antaa mahdollisuus hoitoon 2-3 päivänä viikossa. Kokonaan eri asia ovat ns. sosiaalisista syistä jatkuvaa päivähoitoa tarvitsevat ja niissä tapauksissa toki toimittakoon aina lapsen edun mukaisesti.

Koti on lapsen paras paikka useimmiten ja muualla annettava hoito tulee aina kakkosena. Meidät vanhemmat vain tulisi saada jälleen uskomaan itseemme ja omiin kykyihimme kasvattajina.

Ei tarvitse olla kasvatusalan koulutusta omien lasten hoidossa vaan normaalilla maalaisjärjellä toki pärjää. Filosofi Esa Saarinen on sanonut jotenkin näin, että "lapset ovat rikkaus, jos olet valmis ottamaan vastaan sen rikkauden joka päivä. Sitähän nimittäin tulee niskaan aika hiivatin paljon joka päivä". Siinä on kiteytettynä kaikki se ilo ja kaikki se raskas mitä lapsiin liittyy.

Kolmen pojan äiti