Sano minulle
mitä hän mutisee

Näin kehotti muuan vanha lyseonlehtori etupulpetissa istuvaa oppilasta, jos jonkun vastaajan puhe oli kuulumatonta ja käsittämätöntä mutinaa. Kuuntelin viime talvikauden aikana monia puhe-esityksiä, useita sangen kiinnostavista aiheista, ja tavan takaa mieleni teki kääntyä vierustoverini puoleen tällä samalla lehtorin kysymyksellä.

Tähän aikaan vuodesta suunnitellaan siellä ja täällä tulevan talvikauden erilaisia tilaisuuksia, joihin varmaan kuuluu myös paljon puhetta, moniin aivan keskeisesti. Mitähän jos samalla aivan vakavasti otettaisiin esille oleellinen asia: Puhutun esityksen sanoma ei mene perille, elleivät kohteena olevat ihmiset sitä kuule!

Teollisuuden Työnjohto-opisto julkaisi aikanaan mainion oppaan "Miten luento saadaan epäonnistumaan". Siitä pitäisi ottaa uusi painos ja julistaa sen tenttaaminen pakolliseksi kaikille puhetyötä tekeville. Muitakin hyviä oppaita on olemassa.

Tavataan siis ensi talvena ja tulevalla vuosituhannella onnistuneemmissa ja iloisemmissa merkeissä. Kyllä me kuulijat uskomme, että puhujat yleensä hallitsevat asiansa, mutta me vaadimme, että he myös osaavat sen esittää. Vaatimuksemme ei liene kohtuuton.

Pekka Niemi
Insinööri, Turku