Missä pulppuaa elämä?

Totta kai kukin kolmesta ehdokkaasta (Elenius, Paarma, Riekkinen) pystyisi toimimaan arkkipiispana. Siinä ei ole mitään. Antaessaan viran Jumala kyllä antaa sen hoitoon riittävän järjen, uskotaan. Suhteellisuuden taju tässäkin vaalissa pitää säilyttää. Valittaessa joku ja sitten hänen kanssa elettäessä muunlainen vaihtoehto vain jää näkemättä. Jälkipuheilla on ainoastaan jälkiviisastelun arvo.

Ehdokkaat ovat erilaisia ominaisuuksiltaan, aika paljonkin erilaisia. Mietittäessä vaihtoehtoja omat persoonaan liittyvät ominaispiirteet ja mieltymykset nousevat pintaan. Tosin ne nyt kuorittuvat johonkin korkeaan, kirkon hyvään tai muuhun sen kaltaiseen. Mielestäni valinta puhuukin meidän valitsijoiden perimmäisestä persoonasta paljon.

Sallitaan pikku rinnastus. Sosiaalidemokraattien presidenttikisan esivaalissa ihmettelimme Pirkko Työläjärven tukiryhmässä sitä, miten spontaanisti elämä pulppusi Martti Ahtisaaren ympärillä ja kampanjassa. Kalevi Sorsastahan piti ilman muuta tulla ehdokkaamme varsinaiseen presidentinvaaliin. Esivaali vain olisi järjestösääntöinen muodollisuus. Niin ei tapahtunut. Olisiko Sorsa sittemmin valittu presidentiksi, jäi näkemättä.

Minusta olisi kohtuullista ja paikallaan, jos Jaakko Elenius tekisi nyt henkilökohtaisen ratkaisun ja ilman minkäänlaista äänestystestamenttia, taikka muunkaanlaista kehotusta antamatta kieltäytyisi ehdokkuudestaan. Sanon tämän Eleniusta koevaalissa äänestäneenä ja hänen kannattajanaan. Täytyy muistaa tässäkin vanha fakta, että paras on joskus hyvän pahin vihollinen. Nyt on tämä 'joskus'.

Vaaliasetelma menisi tietysti uusiksi, mutta samalla mahdollistuisi kahden kärki ja kärjistyisi vaihtoehto. Tietysti meistä Eleniuksen kannattajista menisi osa mieltymyksemme mukaisesti Paarman taakse mutta suurempi osa - niin uskon - ymmärtäisi tilanteen ja äänestäisi Riekkistä. Samalla Eleniuksen kypsä henkilökohtainen ratkaisu saisi joittenkin Paarmaan väljästi sitoutuneitten kannat liikkeelle ja siirtymään Riekkisen taakse, kun tosipaikka on kyseessä.

Nämäkin arkkipiispan vaalit ovat - Luojan kiitos - salaiset, vaikka vaalin vaalitapaa joudutaankin ensi tilassa muuttamaan.

Raimo Vuoristo
ent. kansanedustaja,
nykyisin kappalainen
Rauma