Moskeija ja
uskonnonvapaus

Turun Islamilaisen Yhdistyksen suunnittelema moskeija on herättänyt paljon keskustelua. Viimeksi kaupunginvaltuutettu Taisto Valta otti kirjoituksessaan asiaan varauksellisen kannan (1.9.). Asiaa on kuitenkin syytä tarkastella uskonnonvapauden kannalta.

Suomessa on vallinnut täydellinen uskonnonvapaus 1920-luvulta lähtien. Oman uskon harjoittaminen on mahdollista jokaiselle, kun se tapahtuu Suomen lainsäädännön puitteissa. Yksi osa tätä vapautta on mahdollisuus rakentaa tiloja uskonharjoittamista varten.

Turussa toimii jo noin 30 eri uskontoa sekä useita kymmeniä uskonnollisia yhdistyksiä, joilla useimmilla on jonkinlaiset tilat toimintaansa varten. Kaupungista löytyy lukuisia isoja kirkkoja ja rukoushuoneita, synagoga ja monia pienempiä tiloja. Lisäksi kaupungissa on ainakin kolme toimivaa muslimien rukoushuonetta.

Miksi pitäisi rajoittaa yhden ryhmän, muslimien, pyrkimystä rakentaa itselleen sopivaksi katsomiaan tiloja? Mielestämme se olisi loukkaus yhtä suomalaisten perusarvoa, uskonnonvapautta, kohtaan.

Erilaisuuden hyväksymisestä voi tehdä itselleen voimavaran. Tutustumalla vieraisiin kulttuureihin ja uskontoihin oppii myös paremmin tuntemaan itseään ja omia perusarvoja.

Nils G. Holm, professori
Jan Svanberg, assistentti
Tuomas Martikainen, tutkija
Åbo Akademi, uskontotiede