Pääkirjoitus 1.8. 1998:
Pankkituen loppulasku jää
vähän pelättyä pienemmäksi

Kun suomalainen pankkijärjestelmä 1990-luvun alussa alkoi horjua ja kun valtion oli mentävä apuun, ettei koko järjestelmä romahtaisi, alkoi samalla veromarkkoja virrata mustaan aukkoon ennen näkemättömällä voimalla. Miljardi toisensa jälkeen valui tyhjyyteen, eivätkä mitkään laskelmat näyttäneet pitävän kutiaan.

Tänään, kun suomalainen pankkijärjestelmä elää pelastettuna ja saneerattuna jo suhteellisen seesteistä aikaa, voi myös veronmaksaja huokaista osittain helpottuneena. Pankkikriisi ei sittenkään vienyt aivan niin paljon yhteisiä varoja kuin tilanteen ollessa pahimmillaan näytti.

Pankkitukena menetetyn rahan määräksi on hahmottumassa kaikkiaan noin 46 miljardin markan potti. Rahaa käytettiin pankkien pelastamisessa kaikkiaan 65 miljardia markkaa, josta puolet arvioidaan saatavan takaisin. Tukeen käytettyjen miljardien lainakorot tekevät kuitenkin 16 miljardin markan lisän lopulliseen tappiolaskelmaan.

Pankkikriisin suurimmat syntiset olivat Skop ja koko säästöpankkiryhmä. Ne on nyt alkuperäisessä muodossaan pyyhkäisty pois Suomen pankkikartalla. Niiltä jäi kuitenkin omaisuutta, jota roskapankiksi kutsuttu Arsenal hitaasti muuttaa rahaksi.

Roskapankin perustaminen oli pankkikriisin selvittelyissä todennäköisesti onnistunut vaihtoehto. Sen avulla katoavasta pankkiryhmästä erotettiin terveet osat ja liitettiin jäljelle jääviin pankkeihin. Roskat siivottiin Arsenaliin.

Muitakin vaihtoehtoja olisi varmasti ollut, mutta asiantuntija-arvioiden mukaan ne kaikki olisivat tulleet veronmaksajille kalliimmiksi.

Mielenkiintoista on havaita, että Japani, joka tällä hetkellä kamppailee vielä Suomeakin syvemmän pankkikriisin kourissa, aikoo selviytyä kuiville samankaltaisella roskapankkimenettelyllä. Uusi pääministeri Keizo Obuchi on ilmoittanut perustavansa Japanille oman roskapankin.

Suomen pankkitukijärjestelyt ja niiden tuloksena syntynyt tervehtyneiden pankkien rintama osoittavat, että kriisiä lähdettiin voittamaan oikeilla keinoilla päämäärätietoisesti. Valittavana tosin oli vain kalliita vaihtoehtoja, joista oli valittava vähiten veronmaksajien maksukykyä koetteleva.

Arsenalin kiinteistömassasta heruu ajan kanssa vielä useita miljardeja valtion kassaan. SYP:n ja KOP:n yhdistymisenä syntynyt Merita, Leoniaksi muuntunut Postipankki ja osuuspankkiryhmä ovat jo tukensa kuitanneet ja menestyvät kohtalaisesti.

Suomen pankkijärjestelmä on nyt terveempi kuin pitkiin aikoihin, mutta sen terveys on lunastettu niin kalliilla hinnalla, että kriisin kaikki opetukset on syytä hyödyntää viimeistä piirtoa myöten.