Valta sokaisee

Kaino Suominen Raisiosta, olette oikeassa sanoessanne TS:ssa 25.7. ministerien ja kansanedustajien huolehtivan lähinnä omista eduistansa. Siinä kyllä jää puoluekin toiseksi. Esimerkkinä kunnallistasolla Turussa Sdp:n kaljatalkoot ja kokoomuksen mahtavat velat.

Ministeri- ja kansanedustajatasolla pyrkyryys on vielä tuhoisampaa sen vuoksi, että olemme vaaleissa asettaneet heidät itsemme (kansan) yläpuolelle antamalla heille valtuuden hoidella yhteisiä asioitamme.

Järjestelmä sinänsä on hyvä ja jopa demokraattinen. Virhe on tapahtunut siinä, että olemme vaaleista vaaleihin valinneet liikaa samoja henkilöitä eduskuntaan, kuten esim. puolueen puheenjohtajia. Ei puolueen puheenjohtajuus edellytä, että tämä ilman muuta on sopiva kansanedustajaksi. Näin kansanedustajille on aikojen saatossa iskostunut käsitys, että he ovat korvaamattomia ja alkavat nyt esittää sen mukaisia vaatimuksia. Hävyltä he ovat jo ajat sitten purreet hännän.

Varautukaamme nyt seuraaviin eduskuntavaaleihin niin, että emme anna yhtään ääntä sellaisille henkilöille, jotka nyt ovat kansanedustajia taikka ovat olleet sellaisia edellisen vaalikauden aikana.

Tällainen menettely vastaisi sanontaa "Siperia opettaa". Muutaman vuoden kuluttua heistä saattaisi kehittyä käyttökelpoisia kansanedustajaehdokkaita, sillä hekin olisivat alkaneet uskoa kansan valtaan.

uskoo Erik Koski