Kansaa kuultava
ennen korotusta

Ehdotus kansanedustajien palkankorotuksesta on jälleen vertailujen säestämä, jossa ei puhuta verottomista edustajan kulukorvauksista ja edustusmäärärahoista.

Sen sijaan vertaillaan varsinaista palkkausta muihin virkoihin. Ja tällä kertaa kohteena olivat valiokuntaneuvokset meillä ja muut parlamentit länsimaissa.

Tämä eri alojen vertailu on tavanomaista suomalaista palkkatavoitepolitiikkaa takavuosilta. Mutta että tähän samaan kuluneeseen kaavaan sopeudutaan eduskunnan puhemiehistöön kuuluvan edustajan taholta, se on luottamukselliseen kansanedustuslaitoksen toimintaan kuulumatonta. Toiminnassa luottamus rahallisiin ratkaisuihin on omankin toiminnan pontimena.

Kun raha ratkaisee, nykyisestä edustuslaitoksesta ei löydy vaikuttavaa vastustusta omille edunhankintapyyteille. Tämä on näkynyt myös aiheettomana oman parlamentaarisen toiminnan paisuttamisena juuri EU:iin liityttäessä.

Puhemiesneuvoston aiempi esitys kansanedustajien avustajista, heidän pikaisesta palkankorotuksestaan ja lisätilojen vaatimuksestaan eduskunnan lisärakennuksena on saanut hyväksymisensä vähin äänin niin edustuslaitoksessa kuin virkamieskunnassakin.

Kansan ääntä ei ole ratkaisuissa kuultu. Eikä kaiken kokenutta itsenäisyytemme ikäistä tai sitä lähestyvää sukupolvea. Kaikkitietävät päättäjät ovat omaksuneet vain oman valtansa.

O. Kämppi