Työttömyysturvan
lapsikorotus ei
uhkaa kannustavuutta

Selvitysmies Pentti Arajärven toimeentuloturvalainsäädäntöä selkeyttävälle raportille oli suuri tilaus.

Toimeentuloa koskeva lainsäädäntömme on muovautunut vuosien saatossa erilaisten tarpeiden ja ideoiden pohjalta, eikä se siten vastaa nykypäivän haasteisiin ja ennen kaikkea ongelmallista on toimeentuloturvaa koskevien lukuisten lakien muodostaman kokonaisuuden sillisalaattia muistuttava sekavuus.

Arajärven selvitys on asiaankuuluvan pohdiskeleva, joskin olemassaolevaan toimeentuloturvajärjestelmäämme liiaksi nojautuva. Toimeentuloturvamme ongelma ei ole ainoastaan sekava lakiviidakko, vaan toimeentuloturvamallimme tarvitsisi myös sisällöllisen uudistuksen.

Kansalaispalkka vastaisi nykyistä toimeentuloturvamalliamme paremmin 1990-luvun haasteisiin.

Kansalaispalkkayhteiskunnan laajempi työn käsite toisi kaikille ihmisille mielekkäitä tehtäviä ja yhteiskunnalle aidon vastineen kyseisestä palkasta.

Odotin selvitysmies Arajärveltä tukea kansalaispalkalle ja yleensäkin suurempaa rohkeutta katsoa eteenpäin. Koko suomalainen sosiaalisektori kaipaisi ison annoksen innovatiivisuutta vanhojen kaavojen sijaan.

Aina ei päde vanha sanonta, että vanhat keinot ovat parempia kuin pussillinen uusia.

Arajärvi kuten moni muukin haluaa nähdä toimeentuloturvan mahdollisimman kannustavana.

Minun mielestäni ensisijaista toimeentuloturvassa on, että tuleeko kyseisellä tulolla toimeen ja ovatko olosuhteet inhimilliset. Suomalainen yhteiskunta on kannustava ja halu työntekoon on korkealla, ainoa tarvittava toimenpide yhteiskunnan taholta on uusien työpaikkojen synnyttäminen.

Viime vuosien aikana uudistuksia pohdittaessa on joka kerta käyty työttömän eli heikkotuloisimman kukkarolla.

Arajärvi ei tee poikkeusta, sillä hän avaa keskustelun työttömyysturvan lapsikorotuksen poistamiseksi. Työttömyysturvan lapsikorotus on pieni summa, mutta tarpeellinen keino yrittää lieventää niitä taloudellisia ongelmia, jotka perhe kohtaa työttömyyden aikana.

Kukaan ei hanki lapsia rahasta, muttei lapsien hankinnasta ole syytä rangaistakaan alhaisen syntyvyyden Suomessa.

Jos toimeentuloturvan tarkoituksena on jakaa hyvinvointia ja tukea oikeudenmukaisuutta, ei Arajärven muuten ansioituneesta raportista saa tällaista "sammakkoa" poimia käytäntöön.

Mikko Immonen
kansanedustaja, vas.