Pelko pois ja metsään

Tässä vanhassa sotaurhojen maassa, jossa vielä viisikymmentä vuotta sitten miehiä ammuttiin pelkuruudesta, raavaat miehet julkisesti ruikuttavat, etteivät uskalla mennä Turun ympäristössä marjaan, kun Kaakkois-Suomessa karhumamma pentua suojellessaan arvioi voimansa väärin.

Eiköhän Turunkin torilla ole jo ulkomaisia marjoja myytävänä. Se ei johdu pelosta vaan siitä, että Suomessa on marjamaat menetetty pitkiksi ajoiksi metsiemme raiskauksen vuoksi.

Ymmärtäähän sen, että kun metsän pohja vielä pitää muokata, häviää siinä myös marjojen varvut. Venäjällä saadaan eläimistä huolimatta runsaat marjasadot pois metsistä. Mutta sielläpä ei olekaan iltalehteä kertomassa kuinka vaarallisia luontokappaleet oikein ovat.

Onhan marjastus vaarallista hommaa, jos Turusta autolla lähtee ja rekkojen seassa ehjänä selviää metsäautotien päähän, niin sitten voi autosta ulos tullessa kaatua puu niskaan.

Sitten ovat vielä vaanimassa monet mahdolliset sairaskohtaukset, joten on elämä yleensäkin pelottavaa. Mutta eiköhän ole niin, ettei ruikuttajamiesten kannata lähteä ulko-oveaan pidemmälle.

Naisilla on kyllä kanttia lähteä vaikka marjaa, sillä heidän ei tarvitse karhuakaan pelätä. Perimätiedon mukaanhan riittää, kun akka nostaa hameen helmaansa ja pyllistää, niin karhu vaihtaa äkkiä kinkeripiiriä.

Kaikille tilaa