Huittisista löytyy kulttuuria

Jorma Pihlava<br />Huittisista löytyy monenlaista kulttuuria kirjoittajan mukaan.
Jorma Pihlava
Huittisista löytyy monenlaista kulttuuria kirjoittajan mukaan.

Huittinen sai kokea nousseensa taiteen kartalle tänä kesänä, kun Suomen Kuvalehden kyynisessä kirjoituksessa 18.6. siteerattiin anonyymia "paikkakuntaa hyvin tuntevaa". Tämän mielestä Huittinen on lähes kliinisesti puhdas kaikesta kulttuurista.

Nyt tämä puhtaus on onneksi hävinnyt. Katugalleria on nostanut kaupungin taiteen kartalle puolentoista miljoonan markan EU-paketin turvin. Toimiittaja on joko täysin tietämätön Huittisten kulttuurin aikaisemmista vaiheista tai hänelle on onnistuttu syöttämään tällainen kliinisyysherja, joka saattaa olla hänen oma mielipiteensäkin.

Huittisten kulttuuripohja juontaa alkunsa jo kivikaudelta, jolloin on luotu Kansallismuseon kokoelmien taiteellisesti erittäin arvokas Huittisten hirvenpää, joka on löydetty Palojoelta. Toimittaja ei tunne myöhempien aikojen huittislaisia kulttuurin suurnimiä.

Heitä on esimerkiksi kuvanveistäjä Lauri Leppänen, jonka taiteelle on museossa kokonainen osasto. Siellä on lukuisa määrä "Momman Siinan" kauniita tekstiilejä kansantaiteen ja -kulttuurin helmiä.

Pitsitaiteilija Eeva-Liisa Kortelahti on saavuttanut kuuluisuutta nypläysmalleillaan, joita on julkaistu myös kirjoina useilla kielillä. Kesäaikaan käy "Pitsipirtillä" runsaasti ulkolaisia vieraita, jotka ovat tulleet Huittisiin yksinomaan Eeva-Liisan pitsien vuoksi.

Sammun koululla oli johtajana professori Taisto Ahtola, kuuluisa taidemaalari kuten hänen vaimonsa Rakel Ahtola. Professori Ahtola tunnetaan myös Hämeenlinnan taidemuseon intendenttinä.

Musiikkikulttuuri on paikkakunnalla voimakasta. Sellaiset nimet kuten Jukka Perko, Jukka Keskitalo ja Eino Suonpää ovat kukin omalla alallaan tehneet mittavaa työtä.

Taideyhdistys on tehnyt yli puoli vuosisataa arvokasta kulttuurityötä, vaikkakin toimittajan mielestä vain "sunnuntaimaalarien" kautta. Nyt on sitten vissiin pantu pensselit santaan.

Kirjoittajapiiri Scriptum on 19-vuotias. Se on julkaissut neljä antologiaa, joiden tekstit ovat saaneet pelkästään positiivisia lausumia osakseen. Piirin jäsenet ovat julkaisseet useita menestyksekkäitä näytelmiä, kirjoja ja lukuisia runoja. Eiköhän sekin olisi osaltaan tahraamassa väitettyä kliinistä puhtautta.

Olisin toivonut, että toimittaja olisi uhrannut kallista aikaansa tutustumalla Huittisten museoon ja Pitsipirttiin ennen noita "kliinisesti puhdas"- herjojaan. Keijo Jaakolalta olisi saanut useiden tuntien pika-annoksen huittislaisten kulttuurin tilasta, kun kerran sattui niin onnellisesti että Jaakola sattui toimittajan eteen tupsahtamaan. Keijolta olisi tullut rehellistä ja oikeaa tietoa niin kulttuurielämän vaikeuksista kuin voitoistakin.

Risto Äijälä
kulttuurin sekatyöläinen
kaikkina päivinä