Veli Junttilan Suomi 1948-kolumni:
Kaisa Parviainen toi hopeaa

Kuka toi Suomelle ensimmäisen mitalin Lontoon olympialaisissa kesällä 1948? -Turkulainen Kaisa Parviainen.

Heinäkuun 31. päivänä tämän lajin kullan voitti Itävallan Herma Bauma tuloksella 45,57. Kaisan tulos oli 43,79, kertoi Turun Sanomat komeassa etusivun uutisessa seuraavana päivänä.

Urheilumme kasvot (1974) teoksen mukaan Parviaisen saavutus Lontoossa ylitti rohkeimmatkin odotukset. Toinen heitto toi hopeaa, se oli teknisesti täydellinen ja kantoi toista metriä yli SE:n. Parviaisella oli kyynärvarsi kipeytynyt, mikä nostaa suorituksen arvoa.

Lehtemme nostatti olympiakuumetta lukuisilla ennakkojutuilla heinäkuussa 1948. Turkulaisista olympiaedustajista tehtiin juttusarja, jossa Kaisa Parviainen esiintyi 17.7. Savonmaalla syntynyt neiti Katri Vellamo Parviainen oli tuolloin 33-vuotias; hän oli siirtynyt Turkuun vuonna 1947 ja edusti Turun Urheiluliittoa.

Hänen lajeinaan olivat pituus, keihäs ja kiekko, ainaisena kiusana oli reisilihas, joka oli jälleen ennen kisoja venähtänyt, mutta kunto oli ennen kisoja palautunut. Hän ei uskonut huomattavaan suomalaismenestykseen ja aikoi kulumassa olevan kilpailukauden jälkeen lopettaa.

75-vuotishaastattelussa raumalainen Kaisa Parviainen kertoi 1980-luvun lopulla TS:lle, että hän piti keihäänheittoa 1948 vähän sivulajina; pesäpallo kiinnosti enemmän ja samoin pituuskin (pituudessa tulikin Suomen ennätys syksyllä 1948).

Heinäkuun 20. päivänä runsasta viikkoa myöhemmin starttaavien olympialaisten kuume kasvoi, kun olympialaiva lähti Turun kautta Lontooseen. Suomen joukkueen runko saapui laivapikajunalla Helsingistä ja jatkoi "Arcturus"-laivalla eteenpäin. Mukana oli 80 urheiluedustajaa ja 55 turistia.

Osa joukkueesta meni lentäen. Laivaan oli valittu niitä, joiden arveltiin kestävän mahdollista merisairautta ja muita pitkän matkan rasituksia.

Säännöstelyn ollessa voimassa muistettiin kertoa, että urheilijoille oli varattu jo matkaevääksi ylimääräisiä annoksia ja Lontoossa suomalaiset saavat alun alkaen kaksinkertaiset annokset, kertoi matkan "komentaja" Olavi Suvanto Turun Sanomissa.

Tietysti mukaan lähti oma kokki, jotta kotisuomalaisen ruoan saanti varmistettiin. Myös sauna oli järjestetty suomalaisia varten.

Tuohon aikaan pitkänä pidetylle laivamatkalle lähti myös ratsastusjoukkue hevosineen. Hevosten puolesta toivottiin, ettei myrskyä tule. Joukkueenjohtaja Rönnqvistin mukaan hevonen kärsii pahoin merisairaudesta, sillä se ei pysty antamaan ylen.

Turun Sanomat varustautui kisoihin hyvin, sillä uutinen kertoi peräti 36 selostajan pitävän lukijoita ajan tasalla. Luvussa olivat mukana myös STT:n, UP:n ja TT:n kirjeenvaihtajat. Omaa toimitusta edusti "Aavee", toimittaja Aulis Virtanen.

Lehtemme aloitti Turun olympiaedustajien haastattelun Denis Serius Johanssonista. Paraisilla syntynyt Turun Riennon juoksija oli 20-vuotias ja aikoi kisojen jälkeen entistä aktiivisempaan harjoitteluun varsinkin 1500 metrillä. Johansson veikkasi Suomen kisamenestyksen hyväksi ja uskoi Tapio Rautavaaran nousevan "pallille".

Haastattelussa oli myös joukkueen nestoreihin kuulunut, jo 50 täyttänyt John Albert Ravila, jolla oli komea meriittilista ammunnassa. Olympialaisissa tämä turkulainen eversti oli ensimmäistä kertaa.

Turun Riennon neljännesmaileri Tauno Johannes Suvanto edusti Lontoossa maataan 4x100 metrin viestissä. Tuolloin 24-vuotias Suvanto lupasi parantaa tahtiaan kisojen jälkeen. Hänen ensimmäinen suuri edustustehtävänsä oli ollut maaottelu Tanskaa vastaan.

Joukkueeseen kuului myös Turun Toverien Matti Kalervo Tammelin, Helsingissä vuonna 1926 syntynyt nyrkkeilijä. Turkuun hän oli siirtynyt 1938 ja liittynyt Maarian Kisa-Veikkoihin. Lajivalikoima oli monipuolinen, menestyksellisen nyrkkeilijänuransa hän oli aloittanut 1940.

Lontoossa Denis Johansson pääsi loppukilpailuun 1500 metrillä ja sijoittui yhdeksänneksi. Viestissä, jossa Tauno Suvanto juoksi, Suomen joukkue sijoittui neljänneksi. Lähellä mitalia oli Albert Ravila pienoiskiväärin 60 ls:lla makuulta, hän jäi pronssimitalimiehestä vain pisteen ja sai tyytyä seitsemänteen sijaan.

Kirjoittaja on Turun Sanomien toimittaja.