Kyypakkaukseen ei pidä luottaa

Turun Sanomissa oli 17.6. artikkeli, jossa todettiin, että kyynpureman jälkeen tulisi ottaa kyypakkaus käyttöön ja että mikäli pureman reaktiot ovat pahoja, tulisi potilas - varsinkin lapsi - tuoda lääkärin vastaanotolle.

Pääosan tämän alueen vakavimmista kyynpurematapauksista hoitaneina lääkäreinä haluamme todeta, että kyypakkauksen tehoa kyynpureman ensiavussa ei ole missään osoitettu, mm. TYKS:aan saapuneiden potilaiden kunnossa ei ole ollut eroa riippuen siitä, onko ko. tabletit otettu tai ei.

Kyypakkauksen tehoon ei saa jäädä luottamaan.

Kyseessä on kyyn myrkyn injektio muutaman millimetrin syvyyteen kudoksen sisään, josta myrkkyä ei kannata myöskään lähteä yrittämään poistaa kotikonstein, seurauksena on vain tulehduksia ja hoitoon tulon viivästymistä.

Tärkeintä on lastoittaa purtu raaja liikkumattomaksi ja mieluiten uhri tulisi kantaa paikalta, koska lihastoiminta edesauttaa myrkyn leviämistä.

Jos esiintyy paikallista kipua tai tulee turvotusta, on uhriin joutunut myrkkyä ja hänet tulee toimittaa pikimmiten lääkäriin.

Kyynpuremaan tulee suhtautua kuten rintakipuoireeseen, sillä koskaan ei alkuvaiheessa tiedä, millaiseksi tilanne tulee lähitunteina muodostumaan.

Lievissä tapauksissa riittää tavanomainen auto- tai ambulanssikyyti lähimpään sairaalaan, mutta selvien paikallisoireiden ilmaantuessa tulee apu tilata numerosta 112.

Kyynpuremat keskittyvät voimakkaasti keskikesään ja saaristoon, josta hoitoon kuljettaminen on tänä keväänä oleellisesti parantunut MediHelin aloitettua toimintansa Turun alueella. MediHelin hälyttää tarvittaessa hätäkeskus (112).

Arno Vuori, LKT
erikoislääkäri
Lasten teho-osasto, TYKS

Jorma Klossner, LL
erikoislääkäri
Kirurgian teho-osasto, TYKS

Kaija Hartiala, LKT
erikoislääkäri
Lasten teho-osasto, TYKS