Vapaus palkkatyöstä

Suomessa kuten muissakin EU-maissa kaikki poliitikot ja hallitukset asettavat työttömyyden alentamisen ensisijaiseksi tavoitteeksi. Väitän, että tavoitteeksi se jääkin.

Ensinnäkin kaikissa maissa verotus kohdistuu työvoimavaltaisiin yrityksiin ja palveluihin. Pääomavaltaiset, pitkälle teknillistetyt ja teknologiaa hyödyntävät alat pääsevät kuin koirat veräjästä.

Onko sitten tarkoitus pitää ihmiset palkkatyössä, teollisuuden koneiden ääressä tai vastaavassa, 6-8 tai 10 tuntia päivässä, tai sitoa heidät työaikaa lyhentämälläkin tällaiseen työhön? Mielestäni ei.

Tekninen kehitys on ainakin ns. kehittyneissä maissa jo siinä pisteessä, että valtaosa ihmisistä voidaan vapauttaa sidonnaisesta palkkatyöstä. Näinhän on tapahtunutkin, tosin ihmisten toimeentulon kustannuksella.

Verotusta pitäisi korjata. Työvoimavaltaisten alojen ohella verotusta tulisi yhdenmukaistaa myös teknologiaa hyödyntävien alojen osalta (ns. robottivero). Näin kaikki yritykset ja palvelut olisivat kilpailuyhteiskunnassa samalla lähtöviivalla.

Olen sitä mieltä, että edellämainitulla verotuksen korjauksella ihminen voitaisiin vapauttaa pakkotyöstä, tekemään sitä minkä kokee itselleen tärkeäksi ja mielekkääksi tuntematta huonommuutta, ettei ole saanut työpaikkaa palkkaa vastaan. Tai, jos on saanutkin, sosiaaliluukku on kuitenkin edessä.

Mielestäni jokaiselle pitäisi turvata 3000 - 3500 vähimmäistoimeentulotaso, joka rahoitettaisiin em. verotuksen oikaisulla.

Risto Samsten
Lieto