Kirjoittajavieras Kirsti Saksa:
Suvi yksillä, kesä kaikilla

Suomen kielessä on kaksi kesää merkitsevää sanaa: kesä ja suvi. Suvi on länsisuomalaista, kesä itäsuomalaista perua.

Koska kesä on vakiintunut arkikäyttöön, on suvelle jäänyt runollisempi vivahde. Suvi kuulostaa pehmeämmältä ja lempeämmältä kuin kesä, joka puolestaan on suvea kirkkaampi ja aktiivisempi.

Kun raumalainen lääkäri vuosia sitten laittoi vastaanottonsa ovelle ilmoituksen "Suvilomalla heinäkuun", tuli väistämättä mieleen kuva vanhanajan kiireettömästä herrasmiehestä, joka lähtee suvilomalleen ongenvapa olkapäällä keikkuen. Tällaisen ilmoituksen laatijalle ei voi muuta kuin toivoa lämpöisiä, leppoisia lomapäiviä.

Suomen suvi, eritoten heinäkuu on kaksitahoinen juttu. Toisaalta tiedetään, että koko Suomi on heinäkuussa "kiinni" ja toisaalta koko Suomi on täynnä aktiivista kesätoimintaa.

Heinäkuussa poliitikot pitävät lomaa, useat kunnanvirastot ovat suljettuja ja vieläpä lukuisat terveysasematkin pitävät ovensa kiinni. Että terveysasematkin - sellaista ei olisi voinut kuvitellakaan 10 vuotta sitten. Nyt me olemme kuitenkin jo joutuneet tottumaan kaikennäköisiin säästötoimenpiteisiin, ja kuka tietää mihin kaikkeen saa vielä tulevina vuosina tottua.

Mitään katastrofaalista nämä toimenpiteet eivät tiettävästi ole aiheuttaneet, ainakaan vielä. Helsingin erittäin ikävä sydänklinikkatapauskaan ei johtunut terveydenhoidollisista ongelmista, niin kerrotaan, vaan herrojen kirurgien huonosti sujuneista taloudellisista yhteistyöhankkeista, jotka myrkyttivät koko laitoksen ilmapiirin.

Joten, jos ymmärtää pysyä terveenä ja on hoitanut ajoissa kaikki kunnallisia palveluja tarvitsevat toimenpiteet, selviytyy kuin selviytyykin heinäkuusta, joka muuten kiitää jo ohi aivan hurjaa vauhtia.

Sitten se toinen puoli - kesätapahtumat. Niitä riittää. Kun katselee Turun tapahtumakalenteria tai matkailutoimiston esitteitä niin valinnan varaa todella on. Oikein ihmetellä täytyy sitä tapahtumien runsautta. Kesätapahtumat eivät suinkaan rajoitu heinäkuuhun, vaan ne jatkuvat elokuulle, osin syyskuullekin. Talvella kesätapahtumia ei kuitenkaan järjestetä, joten niistä on parasta nauttia nyt. Mutta muistakaa, kaikkiin kohteisiin ei tarvitse yhtenä kesänä tutustua. Jos liikaa yrittää, niin suotta vaan stressaantuu.

Elokuussa Suomi herää lomahorroksestaan, vaikka muu Eurooppa silloin vasta aloittelee lomanviettoaan.

Poliitikot ryhtyvät vaalityöhönsä, kaupunginvaltuusto aloittaa ylipitkät kokouksensa (vaalit lähestyvät), lapset aloittavat koulunkäyntinsä, terveysasematkin aukaisevat ovensa. Ja kaikki me yhdessä voimme aloittaa ihmettelyn siitä, miten nopeasti kesä taas meni ja miten pimeitä illat jo ovatkaan ja miksi ihmeessä aina sataa.

Mutta sitä ennen - heinäpoutia, mätäkuun juttuja ja Taiteiden yötä odotellessa - suloisia suvipäiviä kaikille.

Kirjoittaja on suvilomalainen, eläkkeellä oleva Turun kaupungin kirjastotoimenjohtaja.