Sensaatiolehdistä ja gallupeista haittaa

Media on verrattavissa vanhaan vertaukseen: se on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Nykymaailma ei tule toimeen ilman tiedonvälitystä, se tulee kaikkien myöntää, mutta tietoa voidaan välittää positiivisessa mielessä ja näin varmaan joskus on ollut tarkoituskin: Tiedotetaan kansalaisille oikeita asioita oikein termein. Pahiten mielestäni varsinkin silloin, kun puhutaan painetusta viestinnästä, ovat hairahtuneet iltapäivä- ja sensaatiolehdet.

Näiden lehtien käyttäytymisen syynä on taloudellisen edun tavoittelu, sillä näitä lehtiä myydään pääasiassa irtonumeroina ja raflaavat lööpit etusivulla myyvät lehtiä.

Kuinka moni yksityishenkilö, varsinkin julkkis, on iltapäivälehtien takia joutunut todella pahoihin vaikeuksiin. Tietysti lööpeissä väitetyissä jutuissa on joskus jotain perääkin, mutta asioiden taustat voivat olla todellisuudessa aivan erilaiset. Nyt kun se on kerran julkistettu siinä valossa, niin milläs sen korjaat. Korjaus voidaan julkaista, mutta kansalaiset eivät edes lue sitä.

Entäs sitten nämä kaikennäköiset gallupit, - mielipidemittaukset. Viimeaikoinakin on ollut mielipidemittauksia mm. polttoaineiden hinnoista - kansa haluaa bensiinin hinnan neljään markkaan. Tuloveroa tulee keventää huomattavasti sillä kaikki ne joilta asiaa oli tiedusteltu olivat kaikki samaa mieltä.

Kyllä mielipiteet olivat aivan oikeita, mutta - mutta, jos ne toteutetaan, ( ajatusleikkinä) niin mistä yhteiskunta ottaa silloin ne varat jotka nyt otetaan mm. polttoaineiden- ja nykyisinä todella kovina veroina. Kuka vähänkin ajattelee realistisesti, niin tämä puheena olevien verojen lasku on tyhjän päällä. Kyllä niitä tietysti laskea voidaan, mutta sitten on tingittävä niistä menoista joita yhteiskunnalla nyt on ja nytkin vielä valtion velka kasvaa, vaikka talouselämä käy melkein ylikierroksilla. Jos kansalaiset uskovat, että yhteiskunta pystyy hoitamaan kaikki velvoitteensa nykyistä pienemmillä tuloilla niin silloin pitää myös vapaaehtoisesti ilmoittautua siihen joukkoon joka luopuu niistä yhteiskunnan antamista eduista. Tämä joukko ei varmaankaan ole kovin suuri.

Jos tämä meno jatkuu niin Suomen kansa jakautuu yhä vaikeammin hyvä- ja huono-osaisiin. Nyt kellä menee taloudellisesti hyvin lisäävät jatkuvasti etumatkaansa ja työttömät ja pientä eläkettä saavat ovat siellä toimeentulon rajoilla ja siellä myöskin pysyvät. Uutta tämä ei ole, tähän juuri on pyrittykin - nykyhallituksen aikana. Itse kansa on "paimenensa" valinnut, seuraukset on myös kestettävä.

Heikki Niittymäki