Vuokralaisesta eroon

Ulkomailla asuvana päätin hankkia eläkepäiviä varten Turusta osakkeen kolme vuotta sitten.

Valitettavasti asunto tuli vuokrattua nuorelle perheelle, joka tuli työttömäksi, ei maksanut vuokriaan ja asunto oli loppujen lopuksi siinä kunnossa, että edessä oli tappiollinen pakkomyynti.

Suurpiirteisesti sosiaalitoimisto korvasi edes yhden menetetyn vuokran.

Jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi, ostin Naantalista hyvältä paikalta kauniin kaksion. Suuri joukko vuokralaisia halusi asuntoon. Tietysti valittiin henkilö, jolla oli vakituinen työpaikka ja joka muutenkin vaikutti sopivalta.

Toisin kuitenkin taas kävi. Vuokralainen jättää jatkuvasti vuokrat maksamatta, vaikka vakituinen työpaikka ja tuloja siis on. Työnantaja sanoo, ettei se kuulu heille.

Olen saanut tietää, että vuokralaiseni on tehnyt samaa jo monasti ennen. Häätöön astihan voi jäädä asumaan eli oikeastaan riittää, kun kerran vuodessa vaihtaa asuntoa. Tälläkin kertaa vuokralaiseni edellisen ja nykyisen asunnon välimatka on vain muutama sata metriä.

Luulin aina olevani rehellisen kansan edustaja ulkomailla ja että Suomen lait suojaavat toisen omaisuutta. Kuinka on mahdollista, että työnantaja väittää henkilön olevan sopiva vuokralaisehdokas, vaikka edelliset häädöt ovat tiedossa? Kuinka on mahdollista, että tämänlaista petollista toimintaa voi harrastaa "ammattimaisesti" ilman että viranomaiset puuttuvat siihen?

Minulta puuttuu kukkarosta 2200 markkaa joka kuukausi ja olen sitä mieltä että summa varastetaan minulta. Eikö varkaus enää olekaan rangaistavaa Suomessa?

Vuokra-asunnoista on kova pula. Valtion pitäisi olla iloinen siitä, etteivät kaikki osta rahoillaan kesämökkejä, firmojen osakkeita ja kulutustavaraa, vaan uskaltavat vuokrata hankkimansa asunnon sitä tarvitsevalle? Siitä voi kuitenkin alkaa todellinen taloutta ja terveyttä vaaniva krooninen olotila.

Kuka voi lopettaa ja miten tämän vahingonkierrätyksen - seuraava vuokraisäntä ei tiedä kohtalostaan. Olisin iloinen, jos saisin yleisöltä muutaman vihjeen vaikka TS:n toimitukseen niin että kaikesta huolimatta pääsen viettämään eläkepäiviäni täällä rakkaassa kotimaassani.

Pasi Kytölä
Saksa