Taideteos turmeltiin tilapäisesti Varvintorilla

Varvintorista on muodostunut Aurajoen elävöityneen rannan eräs keskeisimmistä kohdista. Se tarjoaa näyttävät puitteet vaativienkin julkisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Siksi ei ole myöskään ihmettelemistä siinä, että The Israel Phoenix Assurance Company Ltd ja Loimaan Kivi Oy sponsoroivat kolmisen vuotta sitten Micha Ullmannin laiva-aiheisen ympäristöteoksen muistuttamaan sekä turkulaisia että matkailijoita alueella sijainneesta telakkatoiminnasta.

Materiaaliltaan ja muodoltaan mainittu teos on osoittautunut erinomaisesti ympäristöönsä sopivaksi. Se ei myöskään missään vaiheessa ole herättänyt sellaisia intohimoja kuin eräät muut Pro Cultura säätiön hankkeet.

Nautittava teos

Se tarjoaa monista muista julkisten tilojen taideluomuksista poiketen ei ainoastaan esteettis-nostalgisia tuntemuksia, vaan myöskin fyysistä mielihyvää - erityisesti pienille lapsille; he voivat kokeilla, sikäli mikäli vanhemmat eivät heitä estä, kapuamista ja hyppimistä laivan runkokaarien päitä kuvaavien kivimurikoiden päältä.

Vanhemmat puolestaan voivat lepuuttaa jokivarsikävelyn väsyttämiä jalkojaan istuskelemalla kivien päällä. Pojankoltiaiset ovat keksineet pujotella polkupyörillään, rullalaudoillaan tai -luistimillaan niiden ympäri.

Tähän asti Varvintorista laiva-aiheisine teoksineen voidaan sanoa: "fiksu ja filmaattinen" kokonaisuus.

Esteettinen taju
petti taas

Mutta, ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin! Ja pahaa edustaa Kiinteistö ja rakennustoimenlautakunta - jälleen kerran!

Tuskin ollaan saatu läheisen ravintolan terassin synnyttänyt farssi jonkinlaiseen järjestykseen, kun em. kunnallinen hallintoelin osoittaa taas esteettisen ympäristötajun puutetta.

Äskettäin päättyneen purjealustapahtuman aikana mainittu toimielin oli katsonut aiheelliseksi antaa luvan pystyttää suurehkon tarjoiluteltan Varvintorin rantaan.

Häpäisty teos

Syyttävä sormi ei suinkaan kohdistu po. yrittäjään; hänhän toimii periaatteella "kauppa käy ja voitolla eletään". Tilapäisenä alueen käyttäjänä hän toimii niiden olosuhteiden suomissa puitteissa, jotka kunnallinen hallintoelin on hänelle katsonut hyväksi suoda.

"J accuse!" kohdistuukin Kiinteistö- ja rakennustoimenlautakuntaan, jonka tekemä päätös mahdollistaa kuvanveistäjä Micha Ullmannin laiva-aiheisen ympäristöteoksen häpäisemisen tavalla, joka hakee skandaalimaisuudessaan vertaansa.

Onko laitaa, että yleisön kulkua ohjaavia aitoja asetetaan siten, että niiden sisälle jää osa kyseistä teosta ja sen aidan ulkopuolelle jäävä osa toimii telttaa kiertävien kulkuesteenä!? Tällainenko on po. hallintokunnan tämän kertainen käsitys ympäristöestetiikasta?

Toivottavasti kaupunki (veronmaksajat) ei joudu oikeudenomistajien taholta vastuuseen po. teoksen taiteellisen luonteen tilapäisestä turmelemisesta.

K. U. Kukkula
kulttuurinkuluttaja