Pakastus kuivaa lihan

Luin Tanelin kirjoituksen (TS 15.6.) ja olen hämmästellyt, että sianlihan tuottajat tai lihanjalostusteollisuus eivät ole vaivautuneet kirjoitukseen vastaamaan.

Kun Magdalena hurskasteli rasvankäytöstä ymmärtämättä Tanelin kirjoituksen ydintä (TS 10.7.), ei auta muu kuin puuttua keskusteluun.

Sianlihan kuivuus ei johdu rasvan puutteesta, vaan lihan kuivamisesta pakastamisen yhteydessä.

Pulma syntyy kun koko Suomi haluaa sian takakoiven pöytäänsä yhtenä ja samana päivänä. Vielä ei olla opittu vapauttamaan sikaa kinkuistaan ilman että tapetaan koko sika.

Kun joulukinkusta on selvitty, harva perhe haluaa lisää sikaa vähään aikaan. Loppu ruho pakastetaan odottamaan aikoja parempia. Rasvainen liha ei kestä pitkää pakastusta ja siksi sianliha onkin kauppojen tarjoustuote pitkin kevättä.

Pakastuksen yhteydessä lihamehu häviää ja paistettuna rasvainenkin sianliha on kovaa, kuivaa ja mautonta. Jos lihaa käytettäisiin vaikkapa makkaroiden laadun kohottamiseen, pääsisimme nopeammin eroon jokavuotisesta sianlihavuoresta ja tönkkösuolattujen porsaanpaistien sijasta saisimme pikemmin tuoretta sianlihaa pöytiimme.

Lisäläski ei tuo helpotusta