Kirjoittajavieras Maija Perho
Myönteistä kylähulluutta

Suomalaiset kulttuurifestivaalit, kesäteatterit, kunta- ja kyläkohtaiset juhlat ja tapahtumat tarjoavat monipuolisen kirjon elämyksiä. Henkistä tankkausta voi harrastaa Kaustisilla, Kuhmossa, Kuopiossa, Porissa, Porvoossa, Savonlinnassa ja omassa maakunnassamme niin Turussa, Naantalissa, Paraisilla kuin Taalintehtaallakin.

Taiteiden öihin voi sukeltaa niin suurissa kuin pienissäkin kaupungeissa. Ja akkaansakin voi kanniskella oikein kilpailumielessä. Suomalainen identiteetti ja sen tärkeänä osana kulttuuri elää ja vahvistuu.

Ilahduttavinta tässä kaikessa on se, että taidetta ja elämyksiä eivät tuota vain ammattilaiset vaan lukuisa joukko harrastajia ja vapaaehtoisia. Miltei päivittäin tämänkin lehden kulttuurisivuilta voi lukea jonkin paikallisen kesäteatterin ensi-illasta.

Jokaisen esityksen takana on lukuisia harjoitustunteja. Ja esitykset eivät synny pelkästään näyttelijävoimin - tarvitaan puvustajia, lavastajia, lipun- ja limsanmyyjiä ja järjestysmiehiä. Kysymys on paljon peräänkysytystä talkoohengestä. Ja taloudellinen hyöty - jos sitä on tullakseen - käytetään siihen, että seuraavana ja sitä seuraavanakin kesänä voidaan tehdä uusi esitys sekä katsojien että järjestäjien iloksi. Tärkeintä on osaamisen ja onnistumisen kokemus omasta arkityöstä poikkeavalla elämänalueella.

Erilaiset kyläjuhlat ja tapahtumat täyttävät monia tarpeita. Ne lujittavat yhteis- ja kotiseutuhenkeä. Ne antavat kotikonnuilta muuttaneille tilaisuuden tavata vanhoja tuttuja ja lapsuuden leikkitovereita - ne vahvistavat juuria. Useimmiten järjestelyvastuussa ovat kylätoimikunnat ja mukaan on helppo saada seudulla kesäänsä viettävä kuuluisakin esiintyvä taiteilija, joka arvostaa entistä kotiseutuaan tai kesäkuntaansa.

Yhteisten tapahtumien merkitys ei rajoitu vain yhden tai kahden kesäisen päivän antiin. Kyky ja halu toimia yhdessä talkoohengessä poikii myös muunlaista toimeliaisuutta.

Vaikka maaseudulla suhtaudutaan osittain vieläkin varauksellisesti EU-jäsenyyteen, on se tuonut mukanaan monia kehittämismahdollisuuksia kyliinkin. Maaseudun kehittämisohjelman Leaderin alaisuudessa toimii jo lähes tuhat hanketta. Kyläohjelmien lisäksi mukana on koulutukseen, matkailuun, tuotteiden markkinointiin jne liittyviä projekteja.

Osana kyläohjelmia kunnostetaan uimarantoja, kehitetään retkeilyreitistöjä, kunnostetaan vanhoja kouluja monitoimitaloiksi kaiken ikäisille, kunnostetaan niittyjä ja muita kulttuurimaisemia so parannetaan elämänlaatua ja lisätään viihtyisyyttä.

Työllisyysnäkökulma on kaikissa hankkeissa mukana tavalla tai toisella.Vaikka em. toiminta voi vain osittain korvata maatalouden viime vuosien tulonmenetyksiä, se tarjoaa kuitenkin näköaloja ja uusia mahdollisuuksia ja luo tuiki tärkeää tulevaisuuden uskoa.

Siispä sukelletaan tapahtumien virtaan. Annetaan haitarin soida, helmojen heilua, laineiden liplattaa, lintujen laulaa ja kaikkien kukkien kukkia.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kok.) ja puoluesihteeri