Aimo Massisen -kolumni:
Mara ja naiset

Presidenttipelin kesäpörssi kertoo, että naiset viilettävät hameenhelmat liehuen suosion kärjessä.

Tosin eihän tämä aivan uutta ole. Eeva Kuuskoski oli gallupien lellikki vielä vajaa pari vuotta ennen edellisiä presidentinvaaleja. Itse vaaleissa hänen kannatuksensa kuitenkin hiipui lähes olemattomaksi 2,6 prosenttiin.

Mutta Elisabeth Rehnin hyvän menestyksen innoittamana naiset ovat nyt lähdössä isolla joukolla mukaan presidenttikilpaan. Naiset tulevat, naiset tulevat! Ehkä ehdolle asettuvatkin vain Mara ja naiset!

Vuoden 2000 alussa käytäviin presidentinvaaleihin on toistaiseksi asetettu vain yksi virallinen ehdokas, vihreiden Heidi Hautala,42.

Tämä pankinjohtajan ja yleisesikunnan everstin tytär, eurokansanedustaja, maat. ja metsät. kandidaatti on luonnehtinut itseään "päivystäväksi presidenttiehdokkaaksi".

Mitähän Heidi mahtaa oikein päivystää? Äänestäjiä? Muita presidenttiehdokkaita? Vai peräti tasavallan presidenttiä?

Miksi vihreillä oli niin kiire asettaa oma ehdokas jo lähes pari vuotta ennen vaaleja? Puolueen profiilia sillä ei nosteta, mutta ensi kesäkuun eurovaaleissa pitkä presidenttiehdokkuus kantanee Heidille hieman hedelmää.

Presidenttipelin kesäsuosikiksi on noussut kunnanlääkärin tytär, YK:n Bosnian erikoislähettiläs, dipl. ekonomi Elisabeth Rehn (r), 63, o.s. Carlberg. Rehn ei ole nyt vielä varmistanut asettumistaan uudelleen ehdokkaaksi, mutta hän ei edes vikise, kun sen aika tulee. Unelma oli viimeksi niin lähellä.

Lillan on uurastanut välivuodet Bosniassa mielessään ajatus, että kansainväliset tehtävät YK:n lipun alla nostivat Ahtisaarenkin Mäntyniemeen.

Rehnin rasitteena alkaa olla jo ikä, mutta presidenttimarkkinoilla eivät tietenkään normaalit työelämän lait päde.

Rehnin rinnalla kilvoittelee sähköasentajan tytär, eduskunnan puhemies, fil.lis. Riitta Uosukainen (kok), 56, o.s. Vainikka. Tämä Karjalan likka ei myöskään ujostele tosiasiallista innokkuuttaan presidenttikilpaan.

Riitan valtti on välittömyys, kansanomaisuus. Liehuva liekinvarsi liitää kissanristiäisistä toiseen ja kieli laulaa koko ajan. Hän muistuttaa ay-toimitsijaa siinä, että vaikka ajatus katkeaa, puhe ei koskaan.

Uosukainen jäi ikuisesti historiaan kirjoittaessaan kirjan rintojen, reisien ja revan riemuista, mutta ongelmana voi olla uskottavuuden puute. Tästä kielii sekin, että Uosukaisen kannatus on vähentynyt kokoomuksen kannattajien keskuudessa.

Mutta mitäpä siitä, eihän suorassa, salaisessa vaalissa äänillä ole revamerkkejä!

Edellä mainittujen kolmen naisen lisäksi presidenttiehdokkaaksi voi raketin lailla kohota esimerkiksi opettajaperheen tytär, vasemmistoliiton pj, valtiotieteen lisensiaatti Suvi-Anne Siimes, 35. Tällä naisella on kunnianhimoa, mikä vain kasvaa ministerin tuolilla.

Vasemmistoliitto tuskin enää nostaa Kalevi Kivistöä koipussista eikä Claes Anderssonkaan ole innostunut uudesta sirkuksesta. Paljon mukavampi on keskittyä jatsiin ja jalkapalloon.

Keskustan presidenttiehdokkaana pidetään Esko Ahoa, mutta entäpä jos hän ei menekään ottamaan turpiinsa vielä tällä kertaa, vaan keskittyy Erkki Liikasen lailla vuoteen 2006?

Kuka silloin olisi kepun ehdokas? Tuskin iänikuinen Paavo Väyrynen, joka joutuu valistamaan oman vanhainkotinsa asukkeja tiellä Aurinkoon.

Vahvoja kandidaatteja ovat tällöin Lapin maaherra, oikeust. tri Hannele "Aprikoosi" Pokka, 46, ja Forssan ehtoisa emäntä, kansanedustaja, hallintonotaari Sirkka-Liisa Anttila, 54, o.s. Ojala. Hui!

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä tulee tämä Mara, sotilasteknikon poika, kansakoulunopettaja ja tasavallan presidentti Martti Ahtisaari, 61.

Ahtisaaren kansansuosio on säilynyt hämmästyttävän korkeana, vaikka ns. älymystö on luonnehtinut häntä surkimukseksi, jonka yksikään mielipide ei ole jäänyt mieleen. Suomen Pankin johtokiistassa hänellä oli yksi näkemys, mutta senkin hän nielaisi takaisin.

Ahtisaari ei ole verbaalivirtuoosi, mutta vakaa ja turvallinen. Ja kyllä Maralla mielipiteitäkin on, kuten huomisen TS:n haastattelusta huomaamme.

Mutta entäpä jos Ahtisaarikaan ei enää lähde presidenttiehdokkaaksi? Olisiko Sdp:n ehdokas ulkoministeri, oik. kand. Tarja Halonen, 54?

Tulisiko silloin presidenttipelistä pelkästään naisten kisa? Apua! Ehkä Pertti "Veltto" Virtanen sentään uhrautuisi naisten vastapainoksi?

Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.