Luonto ihmisille

Luonnonsuojelu koko laajuudessaan on maaginen sana. Se vastuksen riisuvissa nimissä voi periaatteessa tuhota koko inhimillisen elämän, jos sille tarjotaan täysi toimintavapaus.

Ajatellaanpa asiaa pitkälle; ei siis ainoastaan pelkän luonnon kannalta vaan myös ihmiselon. Koko inhimillinen elämä voidaan vähitellen osoittaa luonnon vastaiseksi. Sillä siis ei ole periaatteessa mitään rajaa, niin kauan kun ihminen on maailmassa.

Asian vallan himoa ruokkiva ajatus kiihottaa, näkemäni mukaan, monia asiaan antautuvia suunnattomasti. "Asiat vain tulee hoitaa hillitysti, muuten toimintavapautta häiritään."

Jospa nämä ihmiset tajuaisivat, tuossa vallan kiihkossaan, sen mihin siinä mennään, ja mitä ja miten tehdään, voidaan ihmiselämä, moninaisuudessaan, ottaa merkittävimpänä asiana huomioon.

Silloin jätetään monenlaiset teennäiset selvitykset pois, ja keskitytään inhimillisemmän luonnonolon kehittämiseen ja vapauttamiseen. Silloin ei, tiettävästi, myöskään tuolla hillityllä vallanhimollakaan pääse olemaan vääristävää vaikutusta. Käsittääkseni silloin myös monet ihmiselon ylläpitäjätkin saisivat heille kuuluvat arvonsa ja ansionsa.

MA