Turun linnan
kävijämäärät

Postimuseon kävijämäärien kerrottiin kiivenneen Turun linnan edelle (TS 4.7.). Uutinen perustui ilmeisesti MEK:n juuri julkaistuun tilastoon.

Vaikka absoluuttiset numerot kertovatkin korutonta kieltään Postimuseon etumatkasta, asia ei ole aivan yksiselitteinen.

Postimuseo on yritysmuseo, joka ei peri kävijöiltään pääsymaksua. Museotoiminta on hyvin yritysmäistä. Museossa toimii museokaupan lisäksi keräilijöille ja matkailijoille tarkoitettu postimerkkimyynti ja museon ylläpitämä kahvila.

Postimuseon kävijöiksi lasketaan siksi jokainen postimerkin ostaja ja kahvilla pistäytyjä varsinaisten museokävijöiden lisäksi.

Turun linnan jääminen tilastokakkoseksi antaa toki aihetta miettimiseen. Turun maakuntamuseon tekemän kävijätutkimuksen mukaan linnan vieraista 85 prosenttia on ulkomaisia ja kotimaisia, joten paikkakuntalaisia kävijöitä on vain 15 prosenttia.

Turun maakuntamuseo on viime aikoina pyrkinyt suuntamaan toimintaansa turkulaisiin, jotta he suuntaisivat käyntinsä oman kaupungin arvokkaisiin historiallisiin kohteisiin. Museotoimi odottaakin kaupunkilaisten palautetta toimintojen kehittämiseksi ja heitä kiinnostavien näyttelyjen tekemiseksi.

Nykyajan ihminen vaatii myös elävää toimintaa. Tähän on kiinnitetty huomiota panostamalla opastuksiin ja erilaisiin tapahtumiin.

Odotamme taas nousevamme tilastoykköseksi tyytyväisten turkulaisten ja lukuisien matkailijoiden avulla.

Juhani Kostet
museotoimenjohtaja
Turun maakuntamuseo