Liikennevalot järkeviksi

Nopeusrajoitusten, lakien yms. tarkoituksena on luoda yhteiset pelisäännöt ja tuoda joustavuutta liikenteeseen. Kuitenkin liikennevalojen osalta ollaan menty aivan järkyttävään suuntaan. Periaatteessa valojen avulla säädellään liikennevirtoja ja päästetään sivuteiltäkin tulevat autot joskus pääteille. Näin siis periaatteessa.

Käytännössä liikennevalot ovat nousseet jonkinlaisiksi pyhiksi lehmiksi. Kansalaisten on seistävä valoissa silloinkin, kun yhtään muuta autoa ei näy. Tämän varmistavat automaattiset kamerat, jotka räpsivät kuvia punaisia päin ajajista. Sakkoja tulee sitten jälkeenpäin.

Ehdottaisinkin kansanedustajille - siis minunkin edustajilleni - että tekisitte jonkun järkevän lakialoitteen aiheesta. Esimerkiksi tällaisen: Punainen valo merkitsisi samaa kuin stop-merkki ja keltainen valo samaa kuin väistämisvelvollisuusmerkki.

Tämä antaisi autoilijoille luvan ajaa päin punaisiakin, kunhan ensin on varmistanut, ettei aja kenenkään eteen. Onnettomuuden sattuessa syy olisi aina punaista päin ajaneella. En usko, että tällainen laki nostaisi onnettomuuksien lukumäärää.

Autoilija