Tammenlehvä kunniaan

Sotaveteraanilla tarkoitetaan säännöissä henkilöä, joka palvelukseen kutsuttuna, määrättynä tai vapaehtoisena on osallistunut vuosina 1939-1945 käytyihin Suomen sotiin.

Juhlapuheissa monasti veteraaneja nimitetään kunniakansalaisiksi. Mitenkä on nyt kun nämä varaveteraanit ovat astuneet sotaveteraanien tilalle. Hekin ovat kai kunniakansalaisia? Eivät kansalaiset ainakaan voi erottaa heitä sotaveteraaneista kun he esiintyvät veteraanitunnusten alla seppelpartiossa, kunniavartiossa ja muissa sotaveteraanien esiintymistapahtumissa.

Eikö näissä yleisissä esiintymistapahtumissa olisi hyvä, että kansa näkisi sotiemme veteraaneja eikä varaveteraaneja. Ihmettelen näitten nuorten miesten moraalia, kuinka he kehtaavat esiintyä tunnusten alla joihin eivät kuulu. Veteraanit ovat jo iäkkäitä, eivät he kauan jaksa seistä lippulinnassa ja muissa kunniavartioissa. Se etuoikeus heille pitäisi suoda.

Eivät nämä varaveteraanit tuuranneet meitä sotien aikanakaan. Vai onko tämä nyt sitä kunniavelan maksamista jota sotaveteraanit ovat odottaneet valtiolta koko sodanjälkeisen ajan?

Teuvo Launiainen
sotiemme veteraani