Eläinsuojelu tämän
päivän Suomessa

Kun Suomi liittyi EU:ühun?, niin meille ihmisille kerrottiin, että paratiisi on tullut maan päälle. Sanoisin, että helvetti tuli kuitenkin hyötyeläimille. Tiloille lisättiin eläimiä, vaikka ei ole tilaa eikä ruokaa kaikille. Siat kärsivät tästä eniten. Niitä on ahdettu liikaa karsinoihin; voimakkaammat syövät ensin ja heikommat kärsivät nälkää.

Minne on kadonnut hyvä perinteinen karjanhoito suomalaisilta tiloilta? Laitumella näkyvä karja kesällä on harvinainen näky. On säälittävää nähdä suuret korvamerkit pikku vasikoiden korvissa: seurausta EU:üsta?. EU-tukia pitää maksaa ainoastaan niille tiloille, jotka hoitavat eläimiä hyvin - ei eläinrääkkäyksestä.

Ja miksi otetaan hevosia "leluiksi" lapsille kun ei ole kunnon tallia, ei ruokaa, ei vettä eikä taitoa hoitaa hevosta.

Ei pidä unohtaa myöskään karmeita häkkikanaloita tai kettutarhoja ja übroilerkeskitysleirejä?. Eläinten kärsimykset ovat mittaamattomat ja niihin me ahneet ihmiset olemme syyllisiä.

Stressi ja sairaudet lisääntyvät eläimillä. Eläinlääkäri kutsutaan harvoin sairaalle eläimelle, koska tulee halvemmaksi jättää eläin kuolemaan tuskiinsa. Ei palkata työntekijöitä tilalle, koska se maksaa. Ahneus on tullut kuvioihin, rahaa pitää tulla ja paljon - eläinten kärsimyksistä viis.

Koko ajan lemmikkieläinten lajit ja määrät lisääntyvät, samoin niiden huono hoito ja hylkäämiset lisääntyvät. Onko ihmisiltä kadonnut inhimillisyys ja järjenkäyttö?

Nyt tänne kurjuuteen tuodaan vielä biisoneita - mitä ne tekevät Suomessa? Vielä kun ne villiintyvät tuonne metsiin, on "rohkeilla" metsästäjillä oikeaa suurriistaa. Saavat olla sudet ja karhut rauhassa... Enää uupuvat krokotiilit järvistä, niitä kun vielä tuodaan on elämä täydellistä täällä EU-Suomessa.

Lehdissä on ollut joka päivä kirjoituksia ihminen vastaan karhut. On vaadittu, että kaikki karhut pitää tappaa. En ymmärrä, miksi?

Yhdessäkään jutussa ei ole kirjoitettu miksi ne tulevat asutuskeskuksiin. Meissä ihmisissähän se syy on, mehän menemme karhujen pihoille. Me pienennämme koko ajan niiden elintilaa.

Rakennamme uusia kyliä ja raivaamme metsiä, jossain vaiheessa meidän on pakko kohdata karhut. Tottakai ne tulevat hakemaan ruokaa kaatopaikoilta, koska niillä on nälkä. Jos ne tappavat metsässä jonkun eläimen, jonka luoja on luonut niille ravinnoksi, niin heti ovat pyssymiehet tappamassa karhun. Onko se oikein?

Olen myös ihmetellyt miksi yleisölle ei kerrota mihin tämä mies Ruokolahdella kuoli, loppuiko sydän? Raateliko karhu pahasti hänet vai söikö kokonaan? Miksi karhu ei peittänyt ruumista vaan jäi seisomaan ruumiin viereen? Miksi miehen takki löytyi eri paikasta? Minua kiinnostaa nämä asiat ja myös se, miksi tietoja salataan.

Joten ei pidä syyttää ainoastaan karhuja, kyllä me ihmiset olemme suurempia syyllisiä. Pitäisikö kaikki eläimet luonnosta tappaa meidän takiamme, olisiko silloin parempi elää täällä - tuskinpa.

Kirjoittaja on Länsi-Suomen lääninhallituksen valtuuttama eläinsuojeluvalvoja.