Mihin ovat päättäjiltä
hukkuneet arvot ja moraali

Valtio ja kunnat ovat taloudellisissa vaikeuksissa. Mutta miksi? Voisikohan vika olla päättäjissä, politiikassa, liike-elämässä, "markkinataloudessa". Yleensä asioiden hoitotavassa. Ahneudessa, itsekkyydessä, tunteettomuudessa, röyhkeydessä ja moraalittomuudessa.

Kaikki on ollut "kurjaa" siitä lähtien kun ns. lama alkoi. Lama joka aika suurelta osalta oli itse aiheutettua. On harjoitettu väärää talouspolitiikkaa, sekä tarkoituksellista omaisuuden uusjakoa.

Päättäjät ja pankit aikaansaivat suurtyöttömyyden, jonka varjolla alettiin heikentää pieni- ja keskituloisten ansiotasoa. Tehtiin monennäköisiä "leikkauksia", jotka pääosin kohdistuivat pienituloisiin ja eläkeläisiin. Aikaansaatiin "pätkä"- ja osa-aikatyöpaikkoja.

Pääasiassa heikennyksiä on tehty vetoamalla siihen, että toimenpiteiden ansiosta työttömyys vähenee. Tätä on jatkunut vuosia ja työttömyys on samaa luokkaa kuin toimenpiteiden alussa. Kaunistusta on saatu aikaiseksi vain paperilla "tilastoja" muuttelemalla.

Kuitenkin samanaikaisesti firmojen voitot ovat kasvaneet hurjasti. Tuotanto on suurempaa kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Omistajat keräävät hurjia voittoja ja johtajille jaetaan satojen miljoonien optioita.

Vaalien lähestyessä useat poliitikot ja puolueet lupailevat veron alennuksia. "Tavallisen" ihmisen kannalta lupaukset ovat yhdentekeviä. Valtion tulojen vähetessä leikataan kuntien tukea, jonka seurauksena syntyy tarve nostaa kunnallisveroa. Tämän jälkeen saatamme maksaa veroa jopa entistä enemmän.

Sillä minkä nimikkeen alla veroa maksamme ei ole niinkään merkitystä. Merkitystä on ainoastaan sillä, mitä meille jää rahaa käytettäväksi. Tietysti jonkin verran merkitystä on ns. arvonlisäverolla. Kuitenkin senkin tilalle voitaisiin kehittää vaikkapa "ylellisyysvero", jonka piiriin eivät kuulu peruselintarvikkeet, tukanleikkuu tai muut välttämättömät tarpeet.

Kuntien palveluksessa olevien lomautuksia ja lomarahojen leikkauksia perustellaan mm. sillä, että palkat maksetaan verovaroista.

Verotuloista maksetaan myös valtion palkkalistoilla olevien, kuten mm. ministerien, kansanedustajien sekä lukemattomien virkamiesten palkka. Ainakin kansanedustajista voitaisiin aika huoletta lomauttaa 100 kuukaudeksi ja toiset 100 toiseksi kuukaudeksi. Ettei tämä kävisi "työaikana", voitaisiin se toteuttaa pitkän kesäloman aikana, kuten mm. opettajille on ehdotettu. Säästö olisi huomattava.

Kuntien toimeentulotuet ovat kasvaneet huomattavasti. Miksi? Syitä on varmaan monia. Yksi syy on mm. että asuntojen vuokrat ovat nousseet huomattavasti. "Liikemiehet" ovat ostaneet esim. vanhoja arava-asuntoja nostaen vuokria jopa kymmeniä prosentteja. Pienituloiset ovat saaneet lisää asuntotukea, (toimeentulotukea), jonka välittömästi luovuttavat asunnonomistajalle. Eli kuka sitä tukea saakaan?

Ryhtiä hyvät päättäjät ja liike-elämä. Moraali ja arvot kunniaan myös teidän kohdaltanne. Lopettakaa tavallisten ihmisten syyllistäminen. Nähkää ihminen vierellänne ja itsessänne. Älkää uskoko kaikkia ulkopuolelta tulevia malleja. Monet näkivät asioiden hoituvan ns. Uuden Seelannin mallissa, jota onneksi ei meillä ehditty toteuttamaan. Kaipa sitä kuitenkin joku jäi kaipaamaan?

Pentti Päiviö