Poliisiko ratkaisee
huumeongelman?

Luin hämmästellen nuoremman polven kansanedustajamme Ville Itälän ajatuksia huumeongelmasta (TS 21.2.). Itälä lähti jutussa siitä, että huumerikollisuus lisääntyy ja ongelma ratkeaa lisäämällä huumepoliisien määrää ja antamalla tätä varten poliisille lisää rahaa 70 miljoonaa markkaa.

Minun mielestäni huumerikollisuutta torjutaan ehkäisemällä huumeiden käyttöä ja hoitamalla niitä, jotka jo käyttävät huumeita. Huumeiden käytön ja sitä kautta huumekaupan pieneneminen vähentää automaattisesti huumerikollisuutta.

Suomessa on yleisemminkin se ongelma, että hoidetaan seurauksia eikä syitä. Satsaukset nuoriso-, liikunta- ja kulttuuritoimintaan niin yhteiskunnan kuin järjestöjenkin kautta estävät nuoria aloittamasta huumeiden kokeilua ja sitä kautta käyttöä tarjoamalla mielekästä ja vaihtoehtoista tekemistä.

Lisäksi on keskeistä huolehtia perus- ja ammatillisten koulujen sekä lukioiden resursseista, jotta kouluissa on mahdollisuus antaa yksilöllistä opetusta sekä aikaa ja tukea itsekullekin oppilaalle.

Ennaltaehkäisevän työn merkityksen on huomannut mm. kansanedustaja Ilkka Kanerva, joka juuri lahjoitti huomattavan summan eri yhteisöjen tekemään ennaltaehkäisevään työhön.

Huumekeskustelun ongelma on siinä, että keskitytään liikaa keskustelemaan rikoksista ja niiden selvittämisestä eikä ennaltaehkäisystä, joka ei saa tarpeeksi resursseja. Lisäksi Suomessa on huutava pula hoitopaikoista ja eräissä kunnissa ei anneta maksamismääräyksiä hoitoa varten. Tästä vasta kallis lasku yhteiskunnalle tulee.

Itälän esittämä summa, 70 miljoonaa markkaa, on myös murto-osa poliisin määrärahoista, 2,5 miljardista markasta. Eikö poliisi pystyisi halutessaan panostamaan akuuttiin huumerikollisuuteen tätä summaa sisäisin siirroin.

Tai pitäisikö poliisin ensiksi laatia huumerikollisuuden torjuntaohjelma ja ajaa sen toteutus läpi koko organisaation kuten se on tehnyt talousrikollisuuden osalta, eikä perustaa uusia virkoja ja erillisiä yksiköitä?

Näin toimien tämä Itälän esittämä 70 miljoonaa voitaisiin sijoittaa ennaltaehkäisevään toimintaan sekä hoitopaikkojen lisäämiseen.

Niko Aaltonen
Turun nuorisolauta-
kunnan jäsen (kok)

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.