Ylioppilaskirjoitusten
kuullun kokeista

Vastauksena nimimerkillä Pettynyt Puolalanmäestä julkaistuun mielipiteeseen (TS. 22.2.) esitän seuraavaa. Kuten tunnettua lukiossamme on tilanpuutetta, joka kieltenopetuksessa ilmenee siinä, että 850 lukion ja yläasteen oppilaalla on käytössään vain yksi kielistudio. Tilannetta vaikeuttaa lisäksi erilaisten kielten oppimäärien suuri valikoima. Kielistudion paikkaluku on 36, josta on yo-kirjoituksissa jätettävä varalle 1-2. Kokelaita oli tänä vuonna A-englannissa 86 sekä A- ja B-ruotsissa yhteensä 132. Jos kaikki olisivat kuunnelleet studiossa, olisi kuunteluryhmiä siis tarvittu englannissa 3 ja ruotsissa 4.

Englannin kolmas ryhmä olisi joutunut odottamaan valvottuna luokkatilassa klo 9.30-12.15 välisen ajan eli lähes kolme tuntia. Tämä siksi, että A-saksan koe oli aloitettava noin 11.15. (Klo 13 ja 15 olivat vielä vuorossa ranska ja venäjä.) Ruotsin kokeessa olisi viimeinen 4. ryhmä joutunut odottamaan luokassa valvottuna klo 9.30-n. 12.30 eli myös kolme tuntia.

Edellä olevasta ilmenee, että noudatettu käytäntö ei aseta ketään kokelasta kohtuuttoman huonoon asemaan muihin verrattuna. Kohtuuttomuutta merkitsisi useiden tuntien odottaminen samassa luokkatilassa. Tilannetta on luokassa kuuntelijoiden osalta parannettu mm. seuraavasti: luokassa on 2 etukäteen tarkkaan sijoitettua kaiutinta, ennen koetta äänen voimakkuus säädetään kaikille sopivalle tasolle, luokkiin ei tule ulkopuolista melua tehokkaan valvonnan ansiosta ja kokelasmäärä luokassa pidetään alle 20 (yleensä n. 16).

Valtaosa oppilaista (poikkeuksiakin on ollut) haluaa luonnollisesti kuunnella studiossa. Sen vuoksi on järjestetty niin, että osallistuessaan sekä englantiin että ruotsiin ei kokelas joudu molemmissa luokkaan.

Kokeiden järjestelytapa on myös kokelaitten tiedossa jo varhain. Studioon on päässyt jokainen, joka ilmoittaa kuulossaan olevan jotain vajausta tms. Jos kokelas muusta syystä on ilmoittanut ehdottomasti haluavansa studioon, on tämäkin kohtuullisissa rajoissa ollut mahdollista. Sekä studio- että luokkakuuntelussa on lisäksi koulun puolesta saatavilla tehokkaita yskänpastilleja, joita vielä kehotetaan ennen koetta ottamaan, jos on aihetta pelätä yskänkohtausta.

Pekka Pesonen
Puolalanmäen lukion rehtori

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.