Akateemisen koulutuksen
pitäisi näkyä palkassa

Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu runsaasti eri ammateista ja eri ammattiryhmien vaatimuksista saada lisää palkkaa. Lääkäreiden ja muiden akateemisten ammattien vaatimukset ovat mielestäni oikeutettuja. Ottaen huomioon pitkän kouluttautumisajan sekä työn vaativuuden on peruspalkan oltava kohtuullinen.

Ihmiset usein ajattelevat, että akateemisten alojen palkkaus on korkeaa, vaikka naisvaltaisten alojen palkat ovat selvässä kuopassa, esimerkiksi kirjasto- ja sosiaalialalla. Palkoissa ei ole huomioitu lainkaan pitkää koulutusaikaa ja näin ollen suurta opintolainan määrää.

Esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden palkka Turun kaupungilla on 8689 mk/kk, minkä jälkeen työikävuosista tulee pienet korvaukset. Ikälisineenkään palkka ei koskaan ylitä 10000 mk/kk, joka mielestäni olisi ehdoton alaraja kaikille akateemisille ammateille. Ottaen huomioon vielä sosiaalityöntekijöiden työn kiireisyyden, vaativuuden sekä stressaavuuden vaatimus olisi aivan kohtuullinen.

Jos sosiaalityöntekijät lakkoilisivat, merkitsisi se aikamoisia ja ylitsepääsemättömiä ongelmia suurelle määrälle ihmisiä. Pelkästään toimeentulotukiasiakkaita on niin runsaasti.

Työn arvostus ja työnkuva on huono, mutta sosiaalityöntekijät eivät voi puolustautua julkisuudessa jyrkän salassapitovelvollisuutensa vuoksi. Hiljaisuus koetaan usein peittelyksi.

Sosiaalityöntekijän työ on vaativaa erilaisten ristipaineiden keskellä. Useiden turkulaistenkin perheiden tilanne on kriittinen, ei pelkästään taloudellisesti, vaan myös sosiaalisesti.

Sosiaalityöntekijän työ on henkisesti vaativaa, sillä esimerkiksi päätöksenteko lastensuojelun puolella on raskasta. Lapsen huostaanotto on useimmiten pitkällisten erilaisten lapsen auttamiskeinojen viimeinen mahdollisuus, mutta aina vaikea päätös työntekijälle.

Ihmisten hätä on jatkuvaa ja jokapäiväisenä ihmisten pettymysten ja pahan olon jätesäkkinä oleminen on työntekijöille raskasta.

Kaikesta kiireestä ym. huolimatta työntekijät yrittävät parhaansa. Asiakasmäärät tuntuvat vain edelleen kasvavan eikä parempaa ainakaan vielä ole tiedossa, vaikka työnantaja näin ajatteleekin vähentäessään jälleen työntekijöiden määrää. Kaiken huippuna kaupunginjohtaja Lahoniitty haluaa vielä viedä pienestä palkasta lomarahatkin. Kaipaisin kuitenkin yhteisvastuullisuutta kaikkien kaupunkilaisten kesken eikä vain talouden parantamista työntekijöiden kustannuksella.

Vaikeita ja raskaita ammatteja on paljon ja niitä on vaikea laittaa mihinkään järjestykseen esimerkiksi mietittäessä palkkausta, mutta akateemista koulutusta pitäisi kuitenkin arvostaa jossain määrin ja tämän pitäisi näkyä myös palkkauksessa.

Matalapalkkainen akateeminen

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.