Pääkirjoitus 24.2.1998:
Annan pääsi sopimukseen,
mutta epäilykset jäivät yhä

Pääsihteeri Kofi Annan, diplomatian sankari, vaiko uusin pelinappula Irakin harhautusoperaatiossa.
Pääsihteeri Kofi Annan, diplomatian sankari, vaiko uusin pelinappula Irakin harhautusoperaatiossa.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin ja Irakin hallituksen edustajien Bagdadissa maanantaina allekirjoittama sopimus asetarkastuksista otettiin tuoreeltaan vastaan maailmalla ristiriitaisin ja epäuskoisinkin lausunnoin, mutta huomattava optimistisuus rauhan säilymisestä näyttää kuitenkin vahvistuneen. Varauksellisuus on ymmärrettävää, kun sopimuksen yksityiskohtia ei heti julkistettu.

Kaikkein kriittisin asenne sopimukseen on odotetusti Yhdysvalloilla. Se ei aio ryhtyä Persianlahden sotilasmahtinsa nopeaan alasajoon, vaikka YK:n turvallisuusneuvosto suhtautuisikin suopeasti Irakin kriisissä saavutettuun diplomaattiseen ratkaisuun.

Pääsihteeri Annanin todistelut, että turvallisuusneuvoston kaikki keskeiset vaatimukset toteutuvat lopullisessa sopimustekstissä, eivät sinänsä vakuuta ketään. Irakin johtaja Saddam Hussein on tähänastisen käyttäytymisensä vanki, eikä hänen sanaansa oikopäätä luoteta, vaikka se tarjoillaankin kirjallisessa muodossa.

Annan luonnehti sopimusta tasapainoiseksi asiakirjaksi, jossa ei enää aseteta mitään aikarajoja YK:n asetarkastajien pääsylle ns. presidentillisten alueiden tarkastuksiin. Aikarajojen poistaminen on ollut YK:lle ja Yhdysvalloille keskeinen kysymys ja päävaatimus kriisiin johtaneen prosessin aikana.

Suuri yksimielisyys maailmalla vallitsee siitä, että Yhdysvaltain Persianlahdelle kehittämä sotilaallisen yhteenoton vakava uhka taivutti Irakin diplomaattiseen ratkaisuun ja antautumiseen YK:n turvallisuusneuvoston vaatimusten edessä.

Kokonaan toinen asia sen sijaan on, miten Irak allekirjoitettua sopimusta ja sen syntyyn vaikuttaneita seikkoja tulkitsee. Irakissa on jo juhlittu sopimusta Yhdysvaltain sotilaallisen ratkaisun lässähtämisenä.

Vaikka Annanin sopimus perustuisi yksityiskohdissaan kuinka selkeisiin määräyksiin tahansa YK:n asetarkastajien rajattomista oikeuksista, se ei takaa Irakin välitöntä ja jatkuvaa taipumista sovitun noudattamiseen. Vuoden 1991 sodan lopettamisesta lähtien Saddam Hussein on useita kertoja luistanut sopimuksista ja YK:n määräyksistä.

Voisiko tämä sopimus olla poikkeus? YK:lla on käytössään keppi, jolla se voi tehostaa Saddamin komentamista sopimuksen noudattamiseen: taloussaarto. Sen käyttö ei tosin olen tehonnut tähänkään saakka, vaikka Irakin kansan kärsimykset ovat kestämisen äärirajoilla.

Maailmanjärjestöllä on myös porkkana, jolla se voi Irakin johtoa houkutella. Sallimalla öljynmyyntikiintiön kasvattamisen YK voisi varmistaa irakilaisten lääke- ja ruokahuollon.

Saarron lieventäminen ei kuitenkaan voi tulla kysymykseen ennen kuin asetarkastajat ovat uskottavasti todenneet, ettei Irakilla ole enää hallussaan joukkotuhoaseita eikä niiden valmistamiseen sopivia kemikaaleja tai laitteita. Sen toteaminen vie aikansa, vaikka kaikki halutut ovet räväytettäisiin selkosen selälleen.

Tuntemattomien asekätköjen mahdollisuus jää silti YK:n tarkastajia askarruttamaan. Samasta syystä amerikkalaiset eivät herkästi pura Persianlahdelle keräämäänsä tehokasta rankaisuosastoa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.