Pääkirjoitus 23.2.1998
Tanskan kohtalon kevät

Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen päätti mittauttaa hallituksensa kannatuksen mahdollisimman pikaisesti.
Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen päätti mittauttaa hallituksensa kannatuksen mahdollisimman pikaisesti.

Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen osoitti oivallista pelisilmää ilmoittaessaan torstaina maan parlamenttivaalien järjestämisestä vain kolmen viikon kuluessa eli jo maaliskuun 11. päivänä. Useimmat tarkkailijat olivat odottaneet Tanskaan kesävaaleja, mutta pääministeri katsoi voittavansa enemmän järjestämällä vaalit jo nyt.

Ensimmäinen syy on se, että Nyrup Rasmussenin oma puolue, sosiaalidemokraatit, voi laskeskella menestyvänsä pikavaaleissa paremmin kuin joskus myöhemmin tänä vuonna. Juuri nyt demareista ja keskustalaisesta radikale venstre -puolueesta muodostuvalla vähemmistöhallituksella on mahdollisuus osoittaa Tanskan talouskehityksen edenneen mukavasti työttömyyden ollessa Euroopan pienimpiä - 7,4 prosenttia - ja talouskasvun viime vuonna 2,2 prosenttia.

Eräissä talousennusteissa on veikattu, että hyvinkin pian edessä voi olla ankeampia aikoja, joten pääministerin kannattaa yrittää korjata poliittinen sato viimeisten viiden vuoden johtajakaudestaan vielä hyvän sään aikana.

Toinen keskeinen syy pikavauhtia järjestettäville vaaleille on pääministerin halu käydä vaalit ennen kuin Tanskaa alkaa toden teolla repiä kiista EU:n Amsterdamin sopimuksesta, jonka hyväksymisestä maassa järjestetään kansanäänestys 28.toukokuuta.

Järjestämällä parlamenttivaalit jo ennen EU-kansanäänestystä Nyrup Rasmussen voi parhaassa tapauksessa laskea lyövänsä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ensinnäkään EU-vastaisuudella ratsastavat äärilaitojen pikkupuolueet eivät ehdi vielä vaaleissa kerätä kannatukselleen mahdollista Amsterdam-protestilisää. Ja toisaalta parlamenttivaalit vievät nyt joksikin aikaa huomion ja siten myös puhdin Amsterdamin sopimuksen vastaisesta kampanjasta.

Molemmat päämäärät sopivat Amsterdamin sopimusta kannattaville sosiaalidemokraateille. Samaten ne käyvät Nyrup Rasmussenin pääministerikilpaan haastavalle oppositiolle eli konservatiiveista ja liberaalista venstre -puolueesta muodostuvalle oikeistolle, joka niin ikään tukee Amsterdamin sopimuksen hyväksymistä. Oikeiston pääministeriehdokas Uffe Ellemann-Jensen ehtikin jo tuoreeltaan kiitellä Nyrup Rasmussenin vaalipäivän valintaa viisaasti ajoitetuksi.

Parlamenttivaaleissa Tanskan sosiaalidemokraatit korostavat taloussaavutustensa ohella mieluusti sellaisia asioita kuin ympäristönsuojelu sekä lapsiperheiden ja vanhusten asema. Oikeisto-oppositio puolestaan hakee vaalivaltteja koulutustavoitteistaan ja ulkomaalaispolitiikan tiukentamisesta. Vaalituloksesta voi veikata kiharaista siitä huolimatta, että Nyrup Rasmussen laskee ajankohdan sopivan nimenomaan omille jatkoaikeilleen maan johdossa.

Tanskan tämän kevään äänestyksistä ilman muuta kohtalokkaampi järjestetään kuitenkin vasta toukokuussa, sillä moni tarkkailija näkee Amsterdam-kansanäänestyksen tosiasiassa ratkaisevan sen, pysyykö Tanska ylipäänsä mukana EU:n kehityksessä vai ajautuuko se pysyvästi sivuraiteelle. Mikäli tanskalaisten enemmistö jälleen torjuisi EU-sopimuksen, ei muilta jäsenmailta uskota enää löytyvän halua jo Maastrichtista tingittyjen erivapauksien lisäämiseen. Se yhdessä Emun ensivaiheesta poisjäämisen kanssa tekisi Tanskan Eurooppa-politiikasta jo täyttä tervanjuontia.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.