Kirjoittajavieras Annika Lapintie:
Eläinaktivistit ja poliisi

Nuorten eläinaktivistien toiminta on saanut Suomen poliittisen eliitin huolestumaan yhteiskuntamme turvallisuudesta. Oikeusministeri Kari Häkämiehen (kok) välitön primitiivireaktio oli vaatimus kansalaisoikeuksien rajoittamisesta. Ilmeisesti hän antoi ministeriössään valmisteluohjeet kokoontumisoikeuden ja sananvapauden supistamisesta.

Eduskunnassa kristillinen liitto jätti hallituksen vastattavaksi välikysymyksen, jossa vaadittiin järeämpiä toimia elinkeinoharjoittajien suojaamiseksi ja poliisin kristillisten mielestä nykyisin heikkojen toimintavaltuuksien vahvistamista.

Muutama sata nuorta aktivistia kokoontui Tampereelle tammikuun lopulla mustavihreille päiville pohtimaan ekoanarkismia. Kokoontumisen aikana nuoret joutuivat erinäisistä syistä poliisin kanssa yhteenottoihin, joista tiedostusvälineet raportoivat laajalti. Nuorten mielipiteet eivät uutiskynnystä ylittäneet.

Suomen Kuvalehdessä tunnettu ihmisoikeusjuristi Matti Wuori pohti katsellessaan Tampereen tapahtumista otettuja valokuvia, että ovatko ne todellakin vuoden 1998 Suomesta. Valokuvissa huppuun naamioitunut suomalainen poliisi pitelee allaan hentoisia nuoria. Poliisin rajatut otteet eivät voi olla ihmetyttämättä. Halutaanko tännekin tosiaan vastaavia otteita kuin mitä on nähty maailman pahimmissa kriisipesäkkeissä.

Poliisin toimia Tampereella tutkitaan. Tehtävän on saanut tämäntyyppisissä asioissa viileämpi Turun poliisi. Viime kädessä poliisin toimista vastaa poliittisesti sisäministeri Jan-Erik Enestam. Hän on jo todennut pitävänsä poliisin naamioitumista virheenä. Ilmeisesti myös muita ylilyöntejä ja liiallista väkivallan käyttöä oli päässyt tapahtumaan.

Silti täytyy ihmetellä millaiseen todellisuuteen nykyinen poliisikoulutus oikein poliisimiehiä Suomessa valmentaa. Ovatko aktiiviset ja idealistiset nuoret, jotka vastustavat maailmassa vääriksi kokemiaan asioita, yhteiskunnan kannalta yhtä vaarallisia kuin väkivaltaiset murhamiehet, raiskaajat ja huumekauppiaat?

Vaikka hermostunut anarkistinuori ärsyttääkin tahallaan poliisia huutelulla ja haistattelulla, ei täysi-ikäinen koulutuksen saanut ja poliisivirkaa hoitava aikuinen saisi menettää malttiaan. Näyttää siltä, että pahimmat kuumakallet löytyvät poliisin kommandojoukoista, sillä tällainen hysteria ei aikaisemman kokemuksen perusteella sentään vaivaa koko poliisikuntaamme.

Jos järjestäytynyt yhteiskunta vastaa nuorten huoleen ympäristöstä, eläimistä ja koko maapallon tulevaisuudesta mellakkapoliisin rajuin ottein, ei ole ihme, jos nuorilta katoaa viimeinenkin usko kansanvaltaisen päätöksentekokoneistomme mahdollisuuksiin. Anarkistien ja eläinaktivistien toimien taustalla on selvä huoli siitä, että muutosta heidän kokemiinsa vääryyksiin ei saada aikaan perinteisen edustuksellisen demokratian keinoin.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.