Vanhusten hyvä hoito
on rahasta kiinni

Yhteiskunnan sivistystaso mitataan siinä, miten se kohtelee heikompiaan. Taloudellista hyötyä tuottamaton ihmiselämä ei täsä henkilökohtaisen ahneuden järjestelmässä ole minkään arvoinen. Tylysti sanottuna kysymys on siitä, onko vanhuksilla oikeus hyvään hoitoon vai taannummeko vuosisadan alun huutolaisyhteiskuntaan.

Paljon on jo menetetty, kuten eläkkeelle jäävä arkkipiispa kirjoitti: Suomessa ei ole koskaan ennen suhtauduttu yhteiskunnan heikompiin jäseniin yhtä välinpitämättömästi kuin tällä hetkellä!

Seuraavaksi uhrialttarille voi joutua sukupolvien välinen solidaarisuus. Sain kipinän kirjoitukseeni uutislähetyksestä, jossa vanhusten kohtelusta huolestunut aktivisti kertoi perustamastaan yhdistyksestä. Hanke on tärkeä ja tuettava, mutta haastattelun lopuksi aktivisti sanoi, että vanhusten hyvinvoinnin järjestämisessä kysymys ei ole rahasta.

Väite, että kysymys ei ole rahasta eli riittävästä hoitavan ja huolehtivan henkilökunnan määrästä, on edesvastuuton. Tosiasioita vääristelevä väite poistaa poliitikoilta vastuun, joka päätöksentekijöille kuuluu.

Mikään muu ei ole poliittisen urani aikana ärsyttänyt niin paljon kuin kokoomuspuolueen taannoinen vaalimainos, jossa kameran kanssa tultiin kroonikko-osastolle, kuvattiin vanhusta ja samalla julistettiin, että meidän pitää kantaa hänestä vastuumme. Samaan aikaan heilui suuri kirves sosiaalisen turvallisuuden pääluokassa. Se oli mielestäni politiikan loppu.

Voin sanoa, että asenteet vanhuksia kohtaan eivät ole hoitavan henkilökunnan ja kansalaisten keskuudessa muuttuneet kielteiseen suuntaan. Kehitys asenteissa ja hoidon laadussa on mennyt eteenpäin.

Kokonaan toinen asia on 1990-luvulla tapahtuneet henkilöstön supistukset, työmäärän raju kasvu ja siitä johtuvat uupumiset vaativassa työssä. Henkilökunnan vika ei ole se, että perushoidolta jää liian vähän aikaa yksilölliseen yhdessäoloon.

Muutos tällä vuosikymmenellä on tapahtunut yhteiskunnallisessa ilmapiirissä.

Hoitoa ja huoltoa koskevat leikkaukset Suomessa ovat tällä vuosikymmenellä olleet rajummat kuin muissa Euroopan maissa.

Vaarana vanhustyössä on myös se, että työttömiksi täällä koulutetut ihmiset hakeutuvat ulkomaille työhön. Suomi on tällä vuosikymmenellä, työttömyyspolitiikan seurauksena, eniten työvoimaansa luovuttava Euroopan unionin maa.

Vanhusten hoidosta puhuttaessa on syytä muistaa, että kysymys on yhteisistä, veronmaksajien keräämistä rahoista. Sotalelukustannukset maksetaan yhteisistä rahoista ja ne ovat poissa vanhusten huollosta ja hoidosta. Syytä olisi myös kuunnella vakuutusmatemaatikkojen todistusta, jonka mukaan eläketurvaa ei uhkaa mikään muu kuin korkea työttömyys.

Kustannuksista eivät maksa markkaakaan ne, jotka keräävät taskuihinsa mielikuvituksellisia voittoja. Ne miljardit menevät hyväosaisten taskuihin.

Unohtaa ei pidä sitäkään, että verokertymä supistuu tulevan vuosikymmenen aikana. Jäsenyys Euroopan unionissa vauhdittaa tätä kehitystä ja valtion velkaa, joka sekin on seurausta 1990-luvun työttömyyspolitiikasta ja on maksettava pois.

Jos työttömyyteen ei rivakammin tartuta, eikä mielettömän hintaisia, paraatinäyttämiseen tarkoitettuja asehankintoja estetä, voi edessä olla pieni- ja keskituloisten vanhusten heitteillejättö.

Heikki Rinne
kansanedustaja, sd
Rusko

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.