Pääkirjoitus 22.2.1998
Emu-tiedonanto on
sateenkaaren näyttö

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan eurosta tulee vakaa.
Valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan eurosta tulee vakaa.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö totesi hallituksen Emu-tiedonannon julkistamistilaisuudessa, että hallitus on päättänyt tämän tiedonannon sisällön täysin yksimielisesti.

Lakoninen ilmoitus pitää sisällään paljon: Paavo Lipposen viiden puolueen sateenkaarihallitus on kulkenut pitkän matkan ja hitsautunut poliittisesti yksimieliseksi Emu-linjassaan.

Hallituksen alkutaipaleella ongelmia oli ja epäilyt hallituspohjan kestävyydestä saivat tuon tuosta aiheita. Vielä on hyvässä muistissa, miten pääministeri provosoitui pahemman kerran eduskunnan Erm-keskustelussa.

Pääministeri Lipposen komentohallinnointi, jolla hän runttasi hallituspuolueita - omatkaan eivät ole siltä säästyneet - ruotuun, piti yllä epäilyjä, että pää tulee käskijän käteen.

Pääministeri on kokemuksistaan oppinut, mikä on epäilemättä edesauttanut muita hallitusryhmiä pysymään hänen rinnallaan. Hallituksen päätös, jonka mukaan Suomi osallistuu euroalueeseen heti alusta pitäen, on ollut monelle hallituspuolueelle vaikea pala.

Vasemmistoliiton johto joutui venymään pitkälle, jotta se kykeni jäsenäänestyksessä kääntämään puolueen enemmistön Emun kannalle. Se onnistui vain selkä seinää vasten: Emu piti niellä tai edessä olisi ollut hallituksesta lähtö.

Vaikea ratkaisu oli myös vihreille. Vihreiden Emu-päätöksessä puheenjohtaja Satu Hassi joutui jyrätyksi. Vihreillekin hallituspaikka on tärkeä.

Kun eduskunta 17. huhtikuuta äänestää hallituksen Emu-tiedonannosta, hallituspuolueiden rivit eivät pysy yhtenäisinä, mutta hallitus saa taakseen kuitenkin selkeän enemmistön. Historiallinen päätös tehdään yksinkertaisella enemmistöllä.

Hallituksen vankkaa itseluottamusta kuvaa tiedonantoon kirjattu käsitys, jonka mukaan osallistumalla euroalueeseen alusta alkaen turvaamme parhaiten sekä vakaan talouskehityksen jatkumisen että mahdollisuutemme vaikuttaa taloudellisen ympäristömme ja Euroopan kehittämiseen.

Tätä käsitystä ei ole kuitenkaan kyetty myymään kansalaisten enemmistölle eikä toki oppositiollekaan. Kansalaiset empivät yhä, vaikka gallupeja tulkittaisiin miten tahansa.

Vaikka osallistuminen rahaliiton kolmanteen vaiheeseen on täynnä kysymyksiä, joihin yksiselitteisiä vastauksia ei ole, ovat Emun ulkopuolelle jättäytymisen seurauksetkin vähintään yhtä epävarmoja.

Tiedonannon mukaan maamme kannalta pahin ongelma Emu-oloissa olisi epäsymmetrinen häiriö, joka kurittaisi Suomea haittaamatta muita Emu-maita. Kuten tiedonannossa arvioidaan sellainen häiriö olisi kertaluontoinen ja monen sattuman summa.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan eurooppalaisesta yhteisvaluutasta on tulossa vakaa. Sen vakaus on turvattu poikkeuksellisen vahvalla etukäteissopimuksella.

Emu-tiedonannon lopullinen muotoilu on eduskunnan käsissä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.