Ministeri Niinistön
puulaakiottelu

Kuluvan helmikuun viikot ovat olleet lukuisille sosiaali- ja terveysjärjestölle kovia tuskan aikoja. Pitkäjännitteinen toiminta, tälle vuodelle alkavat projektit ja ammattihenkilöstön palkkaus on ollut uhattuna raha-automaattiavustusten viivästyttyä. Pienimmät järjestöt jopa liitot, jotka elävät kädestä suuhun, ovat joutuneet vekselivetoisuuteen. Mistä tämä johtuu? Valtioneuvoston sisäisestä nokkapokasta.

Tämän vuoden valtion budjettiin raha-automaatin avustusjaoksi on merkitty 1545 miljoonaa markkaa, jonka oheen oli kirjattu hyvin tulkinnallisesti 40 miljoonaa erilliskohteisiin, joka myöhemmin ilmoitettiin sisältyvän jakoon ohi Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen ja sosiaali- ja terveysministeriön, valtiovarainministeriön virkamiesten toimesta - hyvin erikoinen tie.

Raha-automaatin rahoittamat toiminnat ja investoinnit käyvät läpi tarkan toteuttamiskelpoisuus- ja tarveharkinnan. Kyseinen 40 miljoonan hanke osoittautui raakileeksi, joten sitä ei voitu toteuttaa tässä vaiheessa. Kun tarpeellisten toimintojen anomusmäärä oli kymmenkertainen jaettavaan määrään nähden, Raha-automaattiyhdistyksen hallitus aivan oikein päätti jakaa budjetissa olevan markkamäärän. Tästä show alkoi.

Valtioneuvoston rahakunnassa ministeri Sauli Niinistö apupoikineen vaati raha-automaatin jakopäätöstä palautettavaksi uuteen valmisteluun siten, että kyseinen 40 miljoonaa olisi juustohöylällä poistettu järjestöltä ja sijoitettu Postisäästöpankin jemmatilille, johon jo aiemmin on jäädytettynä raha-automaatin varoja 165 miljoonaa markkaa. Kyse ei siis ollut tarpeesta, vaan pikkupoikamaisesta arvovaltakiistasta, jonka pelinappuloina ovat järjestöt ja niiden palkatta työtä tekevät vapaaehtoiset, jotka eivät voi ymmärtää tätä toimintaa.

Valtiovarainministerin toiminta ja ylilyönnit raha-automaattiavustuksen käsittelyn yhteydessä osoittaa, että hän ei tunne sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintatapaa eikä arvosta näiden toimintaa. Toiminnallaan hän kuitenkin vaarantaa Raha-automaattiyhdistyksen monopoliasemaa, jota monet peliautomaatteja Suomeen halukkaasti tuovat saattavat käyttää argumenttina valituksissa EU:n tuomioistuimessa. Raha-automaattivarojahan pyritäänkin nyt käyttämään valtiovarainministeriön tarpeisiin, ei kansanterveystyöhön. Vaarallista on myös, jos valtiovarainministeriö kuvittelee omaavansa paremmat tiedot sosiaali- ja terveyssektorista kuin STM.

Jotta järjestöt saavat rahansa, Niinistölle annettiin välivoittona periksi vaade enenevässä määrin puuttua ohi RAY:n ja STM:n järjestöjen rahoitukseen. - Niinistön on kuitenkin hyvä tietää, että tämä oli vasta asian ensimmäinen erä.

Valtiovarainministeriö on jättänyt eduskunnan käsittelyyn lisäbudjetin, jossa hanakasti pyritään yksityistämään valtion yhtiöitä ja samanaikaisesti pyydetään lähes avointa valtakirjaa eduskunnalta seitsemän tuhannen miljoonan helikopterihankintoihin. Kun samanaikaisesti näyttävästi käydään mutapainia 40 miljoonasta, lahoaa eväät laihaankin sopuun.

Virpa Puisto
Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtaja, Omaishoitajaliiton puheenjohtaja
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.