Turku yhteisymmärrykseen

Yhdestoista hetki aloittaa arvo- ja talouskeskustelu. Minusta suurimman puolueen Aila Harjanteen ja Petri Lahesmaan toisen puolueen syyttely ei ole kaipaamaani rakentavaa keskustelua.

Nyt on säästöjen, taloudellisuuden, rakennemuutoksen ja kaiken muun hyvän nimissä lisätty keskushallintoon kallispalkkaisia byrokraatteja, korotettu päälliköiden palkkoja, jatkettu ja keksitty mitä moninaisimpia projekteja, joiden kuluista ja tuloksista virkamiehet pyrkivät pysymään mahdollisimman vaitonaisina.

Turun kaupungissa uskotaan, että päällikköjä lisäämällä ja päälliköiden palkkoja korottamalla, kuten on tehty, saadaan enemmän aikaan, jos samalla reilusti vähennetään suorittavan työn tekijöitä. Kirjoituspöydän takana näin tapahtuukin, mutta miten kentällä.

Turun Sanomissa (17.1.) oli samalla sivulla kolme meitä turkulaisia koskettavaa asiaa.

-Ylimmät virkamiehemme toteavat, että Turun rahat ovat vähissä ja siksi henkilökunnan palkoista on vähennettävä 34 miljoonaa eli kaikilta seitsemän päivää työaikaa eräänä vaihtoehtona, muuten tulee irtisanomisia. Uhkaus on edelleen voimassa.

-Toisessa uutisessa todetaan, että on palkattu Forum Marinumia varten projektipäällikkö suunnittelemaan hanketta 500000 markan määrärahalla. On tiedossa, että mitä ilmeisimmin hankkeen toteuttaminen vaatii Turun kaupungilta heti aluksi ainakin vaatimattomat 20 milj. rahoitusta ja jatkoa myöhemmin.

-Kolmannessa uutisessa Nuorten Turku kaipaa 550000 mk nuorten hyväksi tehtävää työtä varten.

Mitä tapahtuu, jos kaupungin työntekijät esim. vanhusten hoivakodeissa työskentelevät työuupumuksesta kärsivät pienipalkkaiset henkilöt hyväksyvät seitsemän päivän ylimääräisen palkattoman vapaan, johon sijaisia ei palkata.

Yksityistäminen ja kilpailuttaminen ovat maagisia avainsanoja, mutta mitä ne pitävät sisällään silloin, kun on kyse terveys-, koulu- tai sosiaalipuolen palveluista. Jos suorittavaa työtä tekevä kotiavustaja, kodinhoitaja, fysioterapeutti tai terveydenhoitaja joutuu työttömäksi, hän voi perustaa oman yrityksen ja tarjota kaupungille palveluja hintaan, jolla hänen ansionsa normaalilla työajalla tehtynä eivät riitä elämiseen. Ratkaisuna yhteiskunnan tuki, 13-14 tunnin työpäivät, tehtävien ala-arvoinen hoito tai harmaa talous.

Yksityistää, kilpailuttaa ja palkkamenoja pienentää voidaan, mutta toisinkin kuin nyt on ajateltu. Hoitoaloilla ei suorittavan työn tekijöitä pidä vähentää, vaan pikemminkin lisätä, mutta päällikkökasautumaa voisi yrittää purkaa. Monitoimihalli voitaisiin yksityistää. Kaupunki maksaa pelkkää vuotuista vuokratukea noin 2,7 miljoona markkaa. Jos se myytäisiin esimerkiksi 100 miljoonalla, siitä koituisi lähes kahdeksan miljoonaa markkaa vuotuista säästöä.

Helsingin yksityinen Areena-halli tuntuu pärjäävän omillaan.

Atk:n kehittäminen on tuiki tärkeää, mutta siihen upotettuihin miljooniin tulisi suhtautua yhtä kriittisesti kuin terveys-, sosiaali- ja opetuspuolen kuluihin.

Kun kaupunki myy omaisuuttaan, sille on tarjousmenettelyllä tai muilla keinoin pyrittävä saamaan käypä hinta, eikä omaisuutta saa myydä päätöksentekijöitä lähellä oleville poliittisille järjestöille alihintaan esimerkkinä Ala-Lemun kartanon rakennukset.

Kun istuu lasikaapissa ei kannata lähteä heittelemään kiviä, vaan ryhtyä avoimeen arvo- ja talouskeskusteluun eri mahdollisuuksista. Tervetuloa sinä turkulainen ja muut luottamushenkilöt.

Ruth Hasan
Kaupunginvaltuutettu (sd)

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.