Säästöleikkuri jahtaa leikkipuistotoimintaa

Turun kaupungin sosiaalilautakunta on päättänyt nostaa leikkipuistomaksua 120 marasta 200 markkaan kuukaudessa. Korotus on kohtuuttoman suuri.

Vaikuttaa siltä, että päätöksen tarkoituksena ei ole kaupungin rahojen säästäminen vaan puistotoiminnan alasajo. Ilmeisesti on ajateltu, että vanhemmat lopettavat lastensa leikkipuistoon viemisen korotuksen jälkeen, jolloin puistot voidaan sulkea. Säästökohteita mietittäessä puistotoiminta on muutoinkin saamieni tietojen mukaan vaakalaudalla.

Mielestäni leikkipuistojen sulkemiseen ei ole perusteita, koska

1. leikkipuistotoiminta on edullista veronmaksajille verrattuna muuhun kaupungin tarjoamaan varhaiskasvatukseen,

2. leikkipuistoja todella käytetään ja

3. leikkipuistossa kotihoidossa olevalla lapsella on mahdollisuus leikkiä muiden lasten kanssa, mihin hänellä ei omalla pihalla ehkä olisi mahdollisuuta. Samalla hän voi harjoitella ryhmässä olemista ja totutella olemaan erossa omista vanhemmistaan.

Lain mukaan alle 3-vuotiailla lapsilla on oikeus päivähoitoon. Entä jos vanhemmat käyttävät tätä oikeutta ja hakevat naperonsa päiväkotiin puiston sijaan? Korotuksen jälkeen puolipäivähoito päiväkodissa voi olla jopa halvempaa vanhempien kukkarolle kuin puistotoiminta. Puistomaksuhan ei ole päiväkotimaksun tapaan tulosidonnainen. Päiväkotipaikat ovat nytkin tiukassa ja ryhmät suuria.

Lisäsäästöjä mietittäessä pitäisi mielestäni miettiä, mikä on kaupungin perustehtävä. Toisaalta olisi mietittävä, mistä palveluista voidaan vaatia käyttäjien maksavan huomattavan osan ja mistä vain nimellisen osan. Kenen mielestä kaupunginorkesteri tai -teatteri on tärkeämpi kuin leikkipuisto täteineen?

Terveyskeskus- tai kirjastomaksua pidetään jotenkin kohtalonkysymyksenä, mutta pienten lasten leikkipuistojen puolesta ei taida kukaan kunnallispoliitikoista vaivautua? Leikkipuistotoiminnan lopettaminen olisi lasten silmin katsottuna samanlainen kulttuuriskandaali kuin kaupunginteatterin tai -orkesterin lakkauttaminen.

Mirja Pylvänäinen
puistolaisen äiti

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.