Pääkirjoitus 15.2.1998:
Puolustusvoimien henkilöstölle
lisää poliittista sananvapautta

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että ammattisotilaat saisivat esiintyä poliittisissa tilaisuuksis sa ja lausua muutenkin julkisesti mielipiteitään politiikasta.
Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että ammattisotilaat saisivat esiintyä poliittisissa tilaisuuksis sa ja lausua muutenkin julkisesti mielipiteitään politiikasta.

Puolustusvoimat on perinteisesti kuulunut yhteiskunnan puoluepoliittisesti neutraaliin vyöhykkeeseen. Itsenäisyyden alkuhämäristä asti on pidetty tärkeänä, että puolustuslaitos on lojaali poliittiselle järjestelmälle, ei yksittäisille poliittisille ryhmille tai aatesuunnille. Ihanteena on koko kansan armeija.

Epäpoliittisuutta edellyttää myös yleinen asevelvollisuus. Armeija, jonka riveissä palvelevat kaikki väestöryhmät, ei voi uskottavuuttaan riskeeraamatta tinkiä puolueettomuudesta.

Mielipidemittausten mukaan puolustusvoimat on suomalaisten mielestä maan luotettavin organisaatio. Se on hieno tulos ja osoittaa, että historian painolastit ovat lopullisesti kirvonneet syntyjään valkoisen armeijan harteilta.

Puolueettomuuden vaatimuksella on ollut heijastuksensa ammattisotilaiden asemaan. Heillä on selvästi rajoitetummat oikeudet osallistua poliittiseen toimintaan kuin kansalaisilla yleensä. Sotilasrikoslaki kieltää sotilailta muun muassa puolueen jäsenyyden. Ase- tai vapaaehtoista palvelusta suorittavia asevelvollisia kielto ei koske.

Tilanne on aiheuttanut tyytymättömyyttä armeijan sisällä. Kantahenkilöstön oikeuksien laajentamista on ajanut etenkin opistoupseerien etujärjestö Päällystöliitto. Liberalisoinnin paineista kielii osaltaan se, että monet korkeat upseerit ovat hetimiten eläkkeelle siirryttyään hakeutuneet intomielisesti politiikan pariin.

Perustuslaki takaa kaikille Suomen kansalaisille sanan- ja yhdistymisvapauden. Se, että yhden ammattiryhmän kohdalla joudutaan tekemään poikkeus, on tietoinen arvovalinta. Perimmältään kysymys on prioriteetista nimeltään kansallinen turvallisuus.

Poikkeussäädöksillä on kansainvälisoikeudellinen siunaus. Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimus hyväksyy asevoimiin kuuluvien henkilöiden yhdistymisvapauden rajoitukset. Silti on paikallaan, että asiassa ollaan nyt valmiit uudelleenarviointiin.

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että sotilashenkilöt voisivat esiintyä poliittisissa tilaisuuksissa ja lausua muutenkin julkisesti mielipiteitään politiikasta. Voimassa oleva sotilasrikoslaki kieltää tällaisen toiminnan ilman esimiehen lupaa.

Nykypäivän oloissa moinen säädös on epäilemättä aikansa elänyt ja joutaa kumottavaksi. Yhteiskunnan asenneilmasto on nyt aivan toinen kuin kylmän sodan vuosikymmeninä. Poliittiset vastakohtaisuudet ovat lientyneet, puolueiden ideologisia eroja joutuu etsimään suurennuslasilla.

Yhdistymisvapauden rajoitukset työryhmä pitäisi kuitenkin entisellään. Puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja puolustusministeriön palveluksessa työskenteleviltä sotilailta kiellettäisiin edelleen poliittisen puolueen jäsenyys. Rangaistus jäsenkirjan ottaneille tai siitä kiinnipitäville olisi lakiesityksen mukaan aresti, kurinpitosakko tai varoitus.

Sanktioasteikko vaikuttaa kohtuulliselta. Jos seuraamuksia vertaa varusmiesten rikkeistä langetettaviin rangaistuksiin, huomaa, että puolueen jäsenyys on ammattisotilaalle suurin piirtein yhtä vakava rikos kuin alokkaalle puntisreissu.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.