Taipaleen idealle
ymmärrystä

Maamme lääkärikunnan väriläiskän Ilkka Taipaleen julkistama (TS 12.2.) henkilökuntainen 10-vuotissuunnitelma 5000 työttömän auttamisesta eläkkeelle perusteellisen todellista työkykyä koskevan terveydentilatutkimuksen avulla voi parhaimmillaan jopa toteutua. Tunnetaanhan hänet koko hänen virkauransa ajalta sitkeänä mielettömien ideoiden ajajana.

Vanhimmat sosiaalityöntekijät muistanevat Ilkka Taipaleen parhaiten kuusikymmenluvun lopulta laitapuolen kulkijoiden puolustajana. Hän toi tuolloin julkisen keskustelun kohteiksi pääkaupunkiseudun roskalaatikoihin ja hatariin tilapäismajoihin unohtuneet pultsarit. Hän oli perustamassa Marraskuun liikettä, joka ryhtyi ajamaan näille kansalaisille esimerkiksi jonkinlaisia majoitustiloja.

Uusimman kymmenvuotissuunnitelmansa laatimiseen ovat mitä ilmeisimmin Taipaleella olleet motiivina lukuisat turhautumiset psykiatrisen avohuollon kehittämisessä. Se mitä poliittiset päättäjät ovat juhlapuheissaan ja kirjallisissa suunnitelmissaan luvanneet, ei ole toteutunut juuri lainkaan käytännössä. Avohuoltoon ei ole kuitenkaan annettu niitä voimavaroja, jota olisi tarvittu noiden korulauseiden toteutumiseen.

Vaikka Ilkka Taipaleen tämänkertainen suunnitelma ei toteutuisikaan kokonaisuudessaan, jo pelkkä huomion kiinnittäminen 10 000 työttömän auttamismahdollisuuteen perusteellisen todellista työkykyä selvittävän terveydentilatutkimuksen avulla on jo sinänsä kunnioitettava kansalaisteko.

Työelämässä tänä päivänä vielä kiinni olevat tietävät nimittäin varsin hyvin, miten vähän todellisia työllistämismahdollisuuksia on esimerkiksi sellaisille ikääntyneille kansalaisille, joilla ei ole entisen työpaikan mentyä juuri minkäänlaisia alkuvalmiuksia uusien työtehtävien opetteluun eikä useissa työpaikoissa vaadittavaa kielitaitoa, nykyisen tekniikan hallintakyvystä puhumattakaan. Tämän lähtökohdan tunnustaen toivoisi Ilkka Taipaleen ajatukselle mahdollisimman laajaa kansalaisymmärrystä.

Matti Martikainen

lääninsosiaalitarkastaja

Länsi-Suomen lääninhallitus

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.