Palkkasalaisuutta
loukattiin

Turun Sanomissa 10.2. Talous-sivuilla julkaistu toimittaja Veikko Valtosen artikkeli käsitteli Turun kaupungin palveluksessa olevan henkilöstön palkkoja harhaanjohtavasti ja loukaten palkkasalaisuutta.

Palkkatietojen käsittelyn osalta vastaavanlaista vertailua on esiintynyt toisinaan ammattijärjestöjen tiedotteissa silloin, kun on ollut tarkoituksenmukaista vertailla omaa peruspalkkaa muitten ammattiryhmien sellaisiin keskiansioihin, joiden laskentapohjassa kaikki mahdolliset lisät ovat mukana.

Artikkelissa ei ole myöskään kunnioitettu henkilökohtaisten palkkatietojen salassapidettävyyttä. Niin yksityisen kuin Turun kaupunginkin palveluksessa olevalla on oikeus säilyttää omat henkilökohtaiset palkkatietonsa omana tietonaan.

Nimikirjalain mukaisesti kunnan palveluksessa olevien henkilökohtaisia palkkatietoja saa luovuttaa vain sellaisten henkilöiden käyttöön, jotka niitä työssään tarvitsevat työnantajan edustajana, palkanlaskijana tai vastaavana ja jotka aina ovat tietoisia salassapitovelvollisuudesta.

Lehden tietolähteiden, keitä he sitten ovatkin, harkintakyky on tietoja luovutettaessa pahasti pettänyt, joskaan toimittajankaan ei tarvitse julkaista kaikkea mitä kuulee.

Kunnan palveluksessa olevien palkkatiedot olivat vielä 80-luvulla julkista talousarvioon liittyvää tietoa, mutta eivät ole enää. Kaupungin viran ja toimen osalta julkinen palkkatieto voi olla ainoastaan vakanssin perustamispäätöksessä päätetty peruspalkka. Tämän jälkeen tehtävään valitun henkilön palkanmuodostus ei enää ole julkinen tieto.

Palkkavertailuun oli otettu mukaan mm. opettajista kaikkein eniten ansaitsevien opettajien ammattiryhmä kokonaispalkkoineen eli peruspalkan lisäksi mukana ovat ylituntipalkkiot ja muut mahdolliset lisät. Sensijaan nimeltä mainittujen johtavien viranhaltijoiden kuukausipalkoista vertailussa esiintyi välillä peruspalkkaa ja välillä lähellä kokonaispalkkaa olevia markkamääriä. Sinänsä varmaan ymmärrettävää, koska lehti on ilmeisesti koonnut tietonsa useista luotettavuudeltaan kyseenalaisista lähteistä.

Marja Salmi-Tuominen
henkilöstöjohtaja
Turun kaupunki

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.