Vääriä mielikuvia
seurakuntatyöstä

Turun Sanomien mielipidesivulla oli 6.2. kaksi kirjoitusta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä piakkoin toteutettavasta Seurakunta tutuksi -kampanjasta. Nimimerkki Pois pahalta pikkusormi huomaa asiassa vain kielteisyyttä: itsekehua, farisealaisuutta ja rahan haaskaamista turhuuteen. Tässä mielestäni on oikaisemisen varaa.

Toinen kirjoittaja, teologian tohtori Matti Taipale, näkee kampanjan ytimeen: Imagon parantuminen voisi alkaa selvittelyllä, mitä minun seurakuntani toiminnallaan, hallinnollaan, informaatiossaan ja vuorovaikutustilanteissa viestii Kristuksesta ja kristillisestä uskosta ja minkä kuvan ihmiset tästä toiminnasta saavat.

Lähes kaksikymmentä vuotta sitten otin seurakuntien Kirkko ja me -lehden päätoimittajan tehtävän vastaan. Jo silloin tehty lehden lukemistutkimus kertoi, että Turun ja Kaarinan asukkailla on paljon virheellistä tietoa ja vääriä mielikuvia seurakunnista ja seurakuntatyöstä.

Myöhemmin tilattiin Turun yliopiston sosiologian laitokselta tutkimus seurakuntien yhteisökuvasta. Sen hätkähdyttävin tulos oli, että riviseurakuntalaiset eivät osaa nähdä kirkon lähetystyön merkitystä. Se oli ja yhä on arvostuslistan häntäpäässä. Tämä on vaivannut minua kaikki nämä vuodet.

Tänä päivänä tajuntaamme tulvii tietoa niin paljon, että viestin perille saamiseksi täytyy käyttää entistä tehokkaampia keinoja. Seurakuntayhtymän seurakunnat käyttävät vuodessa 1,6 miljoonaa markkaa toimintansa lehti-ilmoitteluun. Ellei lehden lukija syystä tai toisesta ole kiinnostunut seurakuntatoiminnasta, ei hän myöskään välitä sitä koskevasta informaatiosta. Ilmoittelun teho jää vajaaksi. Miljoonia menee vuosien kuluessa hukkaan.

Kiinnostumattomuus johtuu useimmiten vääristä ja puutteellisista mielikuvista. Tiedämme, että markkinoinnin keinoilla voidaan saada kiinnostus ja tutustumishalu heräämään: onko tässä jotakin minulle? Jos mielenkiinto johtaa asioihin tutustumiseen ja seurakuntaan sitoutumiseen, taloudellinen uhraus on ollut kannattavaa.

Seurakunta tutuksi -kampanja on syntynyt jo kauan tiedossa olleesta tarpeesta. Jokainen seurakuntalainen on tärkeä. Oikean tiedon antaminen kulloinkin parhaiten perille menevällä tavalla on seurakuntalaisten palvelua.

Jouko Hallia
Turun ja Kaarinan
seurakuntayhtymän
tiedotuspäällikkö

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.