Päätoimittaja Ari Valjakan
kolumni 15.2.1998:
Arvot kohdallaan

Eduskunnan lehteriltä seurattuna uudistettu kansanedustajien kyselytunti torstaina oli hyvä. Napakoilla, korkeintaan minuutin pituisilla kysymyksillä ja vastauksilla politiikkaan tuli vipinää.

Asioista olennaisin, huoli valtiontaloutemme tilasta jäi jälleen valtiovarainministerin harteille. Opposition edustajien vaatiessa viisi hyvää ja kymmenen kaunista joutui Sauli Niinistö taas kerran kysymään, että velkarahaa lisäämälläkö kaikki maksetaan.

Vieläkään ei 420 miljardin velkamarkan taakka ole mennyt kansanedustajien päähän. Vaikka talouden pyörät ovat vinkuneet kuumana jo useita vuosia peräkkäin, velka senkun kasvaa. Mitä sitten, kun laskusuhdanne on edessä.

Valtiontalouden vaje on Teollisuuden ja työnantajain toimitusjohtaja Johannes Koroman mielestä talouskasvun pahin uhka. Valtiontalous on saatava kuntoon ennen seuraavaa laskukautta, joka tulee yhtä varmasti kuin nousu aikanaan alkoi.

Pääministeri Paavo Lipponen esikuntineen puhuu säästämisestä elämäntapana, mutta käytännössä on vaikea nähdä sellaisia radikaaleja toimenpiteitä, joilla vallitsevaan menoon saataisiin muutos.

Viime päivien keskustelu kuntatasolla on tästä esimerkki. Kun Turun kaupungin talousjohtaja Jouko Lehmusto yritti aloittaa keskustelun kaupungin parinsadan miljoonan markan vajeella ontuvan talouden tasapainotuksesta, hän sai heti ay-aktiivit kimppuunsa.

Eikä Lehmusto esittänyt muuta kuin että Turku luopuisi 2000 määräaikaisesta työntekijästä, jotka on pikkuhiljaa otettu palkkalistoille 13000 vakinaisen kaupungin työntekijän jatkoksi.

Kun vielä vuosikymmenen alussa joku kuvitteli, että Turun henkilöstömäärä supistuisi alle kymmeneentuhanteen silloisesta vajaan 13000 hengen vahvuudesta, onkin palkkalistoilla nyt 15000 ihmistä.

Mutta lomarahoista ei tingitä eikä yhtään ylimääräistä henkilöä Turun palkkalistoilta löydy. Näin vakuuttaa kunta-alan ammattijärjestön aluesihteeri Jarmo Rosenlöf.

Talousjohtaja on oikeassa todetessaan, että on opeteltava toimimaan taloudellisemmin. Tuloksena on aika täydellinen perkaus, kuvittelee Lehmusto.

Tätä voi toivoa, mutta ei uskoa ainakaan virkamieskunnan omana työnä. Turussakaan vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee. Ala-Lemun kaupanteon yhteydessä on ilmennyt, ettei kiinteistöosasto tiennyt kartanon ylläpitoon uhratuista miljoonien markkojen avutuksista. Kaupungin avustustoiminnan lonkerot ovat niin moninaiset huokailee virkamies. Hallintoministeri Jouni Backman on oikeassa sanoessaan, että kuntien kriisi on johtamisen kriisi.

Opettajien lomautussuunnitelmat saivat lahtelaisen Länsiharjun koulun vanhempainyhdistyksen suunnittelemaan koulun pitoa omaan laskuun. Nyt ammattijärjestö väittää rahankeruun opettajan palkkaan kiertävän selkeästi lakia. Opetusministeriöstä viestitetään, että Lahden kaupunki voi työnantajana kieltää lomautettuja opettajia osallistumasta koulutyöhön. Vanhempien hädästä versovat ideat tyrmätään heti.

Samaan aikaan Euroopan rikkaimpiin maihin kuuluvassa Norjassa lapset käyvät eväiden kanssa koulussa. Vanhemmat keräävät talkoilla rahaa koulujen korjauksiin. He siivoavat, huoltavat, korjaavat ja maalavat yhdessä koulujen paikkoja kuntoon. Valtio ja kunnat säästävät niitä vuosia varten, jolloin öljyntulo lakkaa, kuten toimittajamme kertoi torstain TS:ssa.

Ruotsin teollisuusliiton tutkimusjohtaja Ola Virin totesi eläkkeelle siirtyessään 28 palveluvuoden jälkeen: Kaikkina näinä vuosina minulla on ollut syytä varoituksen sanoihin kolme kertaa. Ensimmäinen oli vuoden 1973 öljykriisi, toinen 1990-luvun finanssikriisi ja kolmas Aasian laman seurausvaikutukset maailmassa.

Euroopalla on heikoimmat muskelit näiden seuraamusten hoitamiseen. Maanosamme teollisuuden kattojärjestön Unicen mukaan häviämme Yhdysvalloille ja Japanille kaikilla tunnusluvuilla. Verot ovat korkeat, työtä tehdään vähän ja kalliisti eivätkä yhteismarkkinatkaan vielä toimi vanhalla mantereella.

Mutta meillä Suomessa Tasavallan presidentti antaa julkista tukea laittomalle lakolle ja puolustusvoimain komentaja ymmärtämystä presidentin pojan siviilipalvelu-uralle. Kyllä siinä kelpaa hakea miljardeja taisteluhelikopterihankintoihin.

Olisikohan arvokeskustelujen ja toimenpiteiden aika.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.