Pääkirjoitus 14.2.1998:
Nokian suomalaisuus on
arvokas kansallinen asia

Suomalaisen teollisuuden lippulaiva Nokia teki viime vuonna ennätyksellisen tuloksen kaksinkertaistaessaan edellisen vuoden tuloksen 8,4 miljardiin markkaan 52,6 miljardin markan liikevaihdon pohjalta. Nokia onkin nyt niin lujassa kasvuvauhdissa, ettei sitä näytä pitelevän mikään, vaikka matkapuhelinalan yleisesti kuvitellaan olevan varsin suhdanneherkkä.

Nokia on rikkonut kaikki ennusteet ja murtanut kaikki taiat vallatessaan runsaan viidenneksen maailman matkapuhelinmarkkinoista. Eikä kattoa ole näköpiirissä. Pari viikkoa sitten Nokia ja ruotsalainen Ericsson ottivat pitkän askeleen tulevaisuuteen saatuaan hyväksytyksi muutamin vähäpätöisin myönnytyksin pohjoismaisen standardin kolmannen sukupolven matkapuhelimiin. Se merkitsee Nokialle selvää mahdollisuutta muokata markkinoita haluamaansa suuntaan.

Suomalaisesta näkökulmasta Nokian tulosta tarkastellessa tuottaa tiettyä haikeutta tosiasia, että osinkoina jaettavasta tuloksen osasta, noin 2,3 miljardista markasta, suurin osa menee ulkomaille. Nokian ulkomaalaisomistus on nykyisin noin 76 prosenttia osakkeista. Vain 600 miljoonaa markkaa osingoista jää Suomeen.

Runsaskätisen osingonjaon, peräti 7,50 markkaa osakkeelta, voi päätellä tähtäävän ennen muuta suomalaisomistuksen lisäämiseen. Varsinkaan ulkomaalaisia suuromistajia ei niinkään kiinnosta osingonjako kuin yhtiön osakkeiden pörssikurssit.

Omistuksen kansainvälisyys ei kuitenkaan välttämättä ole ylikäymätön haitta. Nokia työllistää joka tapauksessa Suomessakin noin 20000 henkilöä ja tulouttaa maan suurimpana veronmaksajana valtiolle viime vuodelta 1,8 miljardia markkaa yhtiöveroa. Vastaavaa summaa mikään toinen suomalaisyritys ei ole koskaan maksanut valtiolle.

Kun Nokialle verojen ja osinkojen sekä henkilöstölle maksettavan bonuksen jälkeen vielä jää voittoa lähes kolme miljardia markkaa, odotetaan suurella mielenkiinnolla, mihin yhtiö rahansa sijoittaa.

Pääjohtaja Jorma Ollilalla ei vielä tuloksen julkistamistilaisuudessa ollut tarkkaa investointiohjelmaa esiteltävänä. Todennäköisimmin ohjelmassa ovat Nokian tulevaisuuteen varautumista vahvistavat yritysostot, välttämättömien tutkimuskeskusten perustaminen ja panostaminen Aasian joka tapauksessa kasvavia markkinoita varten.

Vaikka Nokia on kansainvälinen yhtiö, sen korkealuokkainen insinööritaito ja sitoutunut täsmäkoulutettu henkilöstö on isolta osalta suomalaislähtöistä. Yrityksen pysymiseen Suomessa vaikuttaa oleellisesti täällä vallitseva teollisuusilmapiiri, alan koulutuksen laadukkuus ja yleisesti myönteiset tuotanto-olosuhteet.

Jos niissä tapahtuu yhtiön kannalta epäsuotuisaa kehitystä, on vain lyhyen ajan kysymys, milloin Nokia karistaa todenteolla suomalaisuutensa harteiltaan ja hakeutuu suopeutta tarjoavaan ympäristöön. Nokian kaltaisesta rahasammosta puhuttaessa ottajista ei todellakaan ole puutetta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.