Pääkirjoitus 13.2.1998:
Irakin vaihtoehdot vähissä

Amerikkalaisten johtama sotilaallinen painostus Irakin ympärillä on saavuttanut sellaisen tilan, että sen on pakko johtaa nopeisiin tuloksiin diplomaattisella rintamalla tai muuten jännitys purkautuu raivoisana hyökkäyksenä irakilaiskohteita vastaan.

Yhdysvallat on torjunut kaikki Irakin ja sen johtajan Saddam Husseinin myönnytykset asetarkastusten laajentamiseksi täysin riittämättöminä. Amerikkalaisten joukkojen Persianlahden alueen komentajan Anthony üZinnin? mukaan Yhdysvallat on viikon kuluessa valmis ilmahyökkäyksiin Irakin avainkohteita vastaan.

Kaikenlaiset aikarajat Irakin tapauksessa ovat lähinnä vertauskuvallisia tai tarkoitettuja tukemaan viime hetken diplomaattisia ponnisteluja Saddam Husseinin taivuttamiseksi antautumaan ehdoitta joukkotuhoaseiden hävittämiskiistassa.

Persianlahden jännityksen arvaamattomuus voi kuitenkin johtaa myös siihen, että esitetyt uhkavaatimukset ja aikarajat pitävät kirjaimellisesti paikkansa.

Yhdysvallat on saanut riittävästi liittolaismaita Irakiin hyökkäämistä varten, vaikka kansainvälisen yhteisön halu Saddamin rankaisemiseen ei olekaan yhtä yhtenäinen ja rikkumaton kuin Persianlahden sodan aikana vuonna 1991. Erityisesti Ranskan ja Venäjän vastustus on nyt silmiinpistävää. Samoin Saudi-Arabian haluttomuus tarjota mahdolliselle hyökkäykselle lähtöasemia ja lentotukikohtapalveluja.

Tilannekin on nyt tykkänään toinen kuin Kuwaitin miehityksen purkamiseen tähdännyt laaja sotaretki Irakia vastaan. Tällä kertaa on kysymys sodan seurauksena syntyneen aselevon ehtojen pikkutarkasta täyttämisestä. Yhdysvaltain tulkinnan mukaan Saddam Hussein ei ole täyttänyt aselevon ehtoja Irakin joukkotuhoaseiden tuhoamisesta eikä täyttänyt velvoitteita asetarkastusten esteettömästä sallimisesta.

Varmoja todisteita Irakin biologisen sodankäynnin mahdollistavasta asearsenaalista ei ole ainakaan julkisuudessa esitetty, mutta YK:n tarkastajien työskentelyn jatkuvan vaikeuttamisen on katsottu jo sinällään riittävän osoitukseksi asekätköjen olemassaolosta.

Yksi tämänhetkisen kriisin uskomattomimmista väitteistä esitettiin torstaina, kun YK:n kerrottiin saaneen haltuunsa todisteita, joiden mukaan Venäjä on vuonna 1995 toimittanut Irakille biologisten aseiden tuotantoon tarvittavia varusteita.

Jos tällainen asiakirja on todella olemassa ja Irak on saanut sen mukaista välineistöä, joutuu Venäjän diplomaattinen toimeliaisuus kriisissä uuteen ja outoon valoon.

Se tieto ja kokemus, mikä vuosien mittaan on Irakista ja sen oikuttelevasta diktaattorista Saddam Husseinista saatu, ei hevin anna pontta päätelmille, että sotilaallinen hyökkäys olisi vältettävissä. Yhdysvallat ei ole suinkaan suotta koonnut Persianlahdelle suurinta sotilasvoimaa sitten vuoden 1991 sodan.

Vaihtoehdot ovat vähissä. Irakin on joko antauduttava täydellisesti tarkastuskiistassa tai otettava vastaan amerikkalaisten tuhoava ja tappava tulimyrsky aivan lähitulevaisuudessa ja antauduttava sen jälkeen.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.