Kirjoittajavieras Petri Uggeldahl:
Tuottava työllistäminen

urussa on tehty selkeä periaatepäätös lähivuosien työllistämisperiaatteista. Työllistäminen kaupungin laitoksiin ja hallintokuntiin on vähenemässä, tilapäistyövoimaa ei enää palkata tasoittamaan kiirehuippuja tai korvaamaan avoimina olevia vakansseja. Työllistäminen keskittyy käynnissäoleviin projekteihin ja ensisijaisesti pitkäaikaistyöttömiin.

Nuorten työllistäminen on yksi tärkeimmistä osista rakennettaessa yksilön ja yhteiskunnan kannalta mielekästä kokonaisuutta. Juuri nuoret ovat työelämästä syrjäytyessään kaikkein suurin menettäjäryhmä, sillä koko elämänkaari on vaikea kuvitella ilman säännöllistä toimeentuloa.

Nuorten työllistämisestä päävastuun kantaa nuorisoasiainkeskus. Työnhakijoille räätälöidään mahdollisuuksien mukaan työpaikka yrityksistä tai pajoilta, sillä kuluvan vuoden aikana ei nuoriakaan enää saa sijoitettua kerhonohjaajiksi tai vahtimestareiksi edes oman hallintokunnan tiloihin. Vastaavasti lisätään nuorten ammatinvalinnan ohjausta ja tuetaan koulutukseen hakeutumista.

Turussa on noin 2200 nuorta alle 25-vuotiasta, joista viitisensataa alle kaksikymppistä. Vaikka kyseisten ikäryhmien työttömien määrä on laskenut suhteessa voimakkaammin kuin vanhempien, ei tyytyväisyyteen ole vielä aihetta. Nuorten työllistämisprojekti jatkuu niin kauan, kun Turussa on yksikin alle 25-vuotias nuori työttömänä. Toiminnan muodot voivat vaihtua, mutta työelämään opastaminen on tullut osaksi nykyaikaista nuorisotyötä.

Työllistäminen on tulosvastuullista työtä. Nuorisolautakunnan budjetissa on varattu vain määrärahat kiinteiden kulujen, kuten vuokrien suorittamiseksi. Suurin osa työllistämiseen käytettävistä varoista tulee projektiavustuksina Euroopan Sivistysrahastolta, opetusministeriöltä, työvoimaviranomaisilta tai osuutena kaupunginhallituksen työllisyysmäärärahoista.

Työllistämiseen liittyviä ajatuksia on synnyttävä koko ajan, sillä yhtä ideaa tuetaan maksimissaan 2-3 vuotta ja yhtäaikaisia projekteja on oltava käynnissä useita, jotta saavutetaan työllistymistavoitteet. Pelkästään pajoilta pitäisi vuosittain löytyä työpaikka 120 nuorelle.

Olemme luomassa Turkuun työelämään Buukkaus -projektia. Tämän avulla nuoret saadaan sitoutumaan työpajajaksoon entistä tiiviimmin. Nyt on myös työsuhteen laadullisen tarkkailun aika. Amiraalistonkadulla sijaitseva pajakeskuksemme saatiin viime vuonna niin taloudellisesti kuin työllistämisen laajuudenkin huomioiden ylittämään tavoitteensa.

Työpajat antavat nuorille esimakua elämässä yrittämisestä. Kelkasta ei pudoteta, vaan siihen nostetaan kumppani.Tuottava työllistäminen merkitsee onnistunutta lähtölaukausta työtaipaleelle, ei vain rahaa ja positiivisia tilastoja.

Kirjoittaja on Turun kaupungin nuorisoasiainkeskuksen suunnittelija ja työllisyysyksikön projektipäällikkö.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.