Piispaksi ei pyritä

TS:n pääkirjoitus 8.2. käsitteli piispanvaalia otsikolla Piispanvaalin ehdokasasettelu nykyisellään turhan häveliäs. Kirjoitus päättyi kysymykseen miksi vaalissa ei ole siirrytty nykyistä selkeämpään käytäntöön.

On tullut tavaksi puhua henkilövaaleista kuin urheilukilpailuista. Tällöin luonnollinen lähtökohta on, että jokainen kilpaan ryhtynyt pyrkii kaikin keinoin voittoon. Politiikassa harva enää muistaa suhtautua tähän ajatteluun kriittisesti. Kuitenkin kyseessä on varsin vakava vääristymä, jonka tietysti aiheuttaa vallan makeus ja se, että toisten luottamuksen varassa yhteisön kannalta tärkeään tehtävään valittu aina joutuu myös vallankäyttäjäksi.

Piispanvaali on näihin asti säilyttänyt terveen luonteensa: Piispaksi ei pyritä, ehdokkaaksi ei ilmoittauduta eikä ehdokkaan ole sopivaa tehdä vaalityötä. Ei siis nytkään ajankohtaisessa Turun arkkihiippakunnan piispanvaalissa kukaan esivaalissa ääniä saaneista vedä pisintä kortta ja kokoa kannatusta omiin nimiinsä, niin kuin pääkirjoituksessa arvellaan.

Piispanvaali on hengellinen tapahtuma, jossa seurakuntien edustajat ja papisto rukoillen ja asian vakavuuden muistaen tekevät omantuntonsa vaatiman ratkaisun. Tästä lähtökohdasta ei pidä tinkiä, vaikka inhimillinen raadollisuus toisi esiin millaisia valtapyrkimyksiä tahansa.

Edellä olevaa voidaan pitää vanhanaikaisena ja tosielämälle vieraana höpötyksenä, mutta pyydän tällaiseen johtopäätökseen taipuvaista miettimään vielä kerran. Miksi muka kaiken olisi mentävä siihen, että ihmisen käyttäytymistä määrää oman edun tavoittelu? Eikö kyseessä ole valinta? Onko ihmiseltä hävinnyt tahto, joka mahdollistaa myös eettisesti kestävät ratkaisut?

Edessä olevan piispanvaalin synnyttämä prosessi osoittaa selvästi, että ehdokasasettelu syntyy pätevästi ja todellisen demokratian vaatimukset täyttäen niiden ihmisten kesken, joille kyseisen vaalin suorittaminen on uskottu. Meillä, joilla ei äänioikeutta ole, on myös riittävästi mahdollisuuksia näkemystemme julki tuomiseen. Valitsijoiden asia on arvioida näkemysten painoarvo.

Harri Raitis

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.