Suomalaisen ravitsemustieteen
tulokset koko kansan tiedoksi

TS/Tuula Heinilä<br />Kuvan hedelmät ovat ns. luomuomenia, joiden kasvatuksessa ei ole käytetty ylimääräisiä aineita. M utta monissa syötävissä käytetään, mitä, siihen kirjoittaja haluaisi vastauksia suomalaisilt a ravitsemustutkijoilta.
TS/Tuula Heinilä
Kuvan hedelmät ovat ns. luomuomenia, joiden kasvatuksessa ei ole käytetty ylimääräisiä aineita. M utta monissa syötävissä käytetään, mitä, siihen kirjoittaja haluaisi vastauksia suomalaisilt a ravitsemustutkijoilta.

Suomalaiset ovat saavuttaneet huomattavia tuloksia ei ainoastaan urheilun ja kilpailujen areenoilla, vaan monilla muillakin.

Julkisuudessa olisi aiheellista käsitellä esimerkiksi suomalaisten etenemistä monien terveyttä edistävien tutkimusten alueella. Näitä saavutuksia arvostetaan maamme rajojen ulkopuolella, mutta tietävätkö suomalaiset näistä saavutuksista riittävästi.

Eräs alue jolla Suomi voisi edetä nykyistä paremmin on ravitsemustiede ja siihen liittyvä tutkimustyö. Sen haasteet tulevat nousemaan lähivuosina yhä voimakkaammin esiin kautta maailman.

Tämä jokaista ihmistä päivittäin oleellisesti koskettava aihe ja asia on todellinen haaste. Voimakkaasti kaupallistunut ja kilpailun kaiken edelle nostanut kehitys on samalla ongelmallinen.

Tiedämme jo tällä hetkellä kuinka vaarallisia ovat torjunta-, säilöntä- ym. aineet osana kaikkea mitä syömme, juomme tai käytämme päivittäin. Ravitsemustieteen tutkimuksissa tulee edetä selvittämään näiden tekijöiden vaikutus ja seuraukset, ei ainoastaan sitä mitä mikäkin ravinto aiheuttaa elimistössämme ja miten laihdumme tai emme.

Olisikin aika myös tavallisen kansalaisen tietää missä mennään. Upeat ja vaikuttavat mainosjulisteet kertovat herkuista, mutta eivät siitä mitä niihin on kylväessä, istutuksissa tai suojattaessa käytetty ja miten säilytetty kauniina ja herkullisina.

Kuka kertoo meille elleivät he, jotka ovat tutkineet ja perehtyneet asiaan. Onko heitä, jotka uskaltavat selvittää tutkimustensa tuloksia. Olisikin aika ravitsemustieteelle ja ensisija Suomessa.

Anna-Liisa Jokinen

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.